Ministerul Justiţiei a refuzat să înregistreze Partidul Platforma DA. „Nu a fost achitată taxa de stat de 200 de lei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Decizia Ministerului Justiţiei nemulţumeşte liderii PDA. FOTO Adevărul
Decizia Ministerului Justiţiei nemulţumeşte liderii PDA. FOTO Adevărul

Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova a anunţat că este imposibil să înregistreze modificările la Partidul Politic Forţa Poporului, inclusiv să modifice denumirea acestuia în Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr. Ministrul Vladimir Cebotari argumentează această decizie prin încălcarea mai multor norme legale.

Într-o notă explicativă, ministerul anunţă că, în primul rând, persoanele care au solicitat să fie efectuate anumite modificări nu au prezentat un document bancar care ar confirma că a fost achitată taxa de stat de 200 de lei, sumă care trebuie achitată obligatoriu pentru a putea fi efectuate anumite modificări.

În al doilea rând, Ministerul Justiţiei precizează că reprezentanţii formaţiunii nu au prezentat lista tuturor membrilor partidului, ceea ce face imposibilă verificarea respectării anumitor prevederi ce ţin de şedinţele organizaţiilor teritoriale şi naţionale.

De asemenea, Partidul Politic Forţa Poporului nu a prezentat Ministerului Justiţiei procesele-verbale ale organizaţiilor teritoriale, care denotă nerespectarea membrilor fiecărui partid la un vot egal, se anunţă în răspunsul instituţiei.

Totodată, la Ministerul Justiţiei nu a fost prezentată copia buletinului de identitate a preşedintelui nou ales în fruntea partidului, ceea ce a făcut imposibilă introducerea datelor în Registrul de Stat al organizaţiilor necomerciale.

După ce au fost anunţaţi despre decizia Ministerului Justiţiei, membrii Platformei DA au anunţat că nu se vor lăsa şi vor continua protestele. Andrei Năstase, unul din fondatorii PDA, a declarat după ce a aflat această decizie că „la alegerile anticipate noi oricum vom participa cu denumirea Platforma Demnitate şi Adevăr”.

Amintim că la data de 23 decembrie 2015 mai mulţi reprezentanţi ai Platformei DA şi ai Partidului politic Forţa Poporului au depus la Ministerul Justiţiei o solicitare prin care au cerut să fie schimbată denumirea acestui partid politic. Andrei Năstase declara atunci că în sfârşit au găsit un partid cu interese comune, însă principalul motiv pentru care Platforma DA nu a format un nou partid politic a fost frica de faptul că Ministerul Justiţiei nu va dori să-l înregistreze.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite