Mihai Ghimpu: Îmi cer scuze de la cetăţeni. Credeam că Dorin Drăguţanu nu ştia despre furtul miliardului, dar el cunoştea din timp

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO pl.md
FOTO pl.md

Liderul PL, Mihai Ghimpu, şi-a cerut scuze în faţa cetăţenilor vineri, 22 decembrie, pentru faptul că i-a luat anterior apărarea fostului guvernator al Băncii Naţionale (BNM) Dorin Drăguţanu pe subiectul furtului miliardului din sistemul bancar. Potrivit liberalului, Drăguţanu cunoaştea din timp despre frauda bancară, iar acesta trebuie tras la răspundere penală.

Mihai Ghimpu a făcut aceste afirmaţii în contextul publicării sintezei raportului Kroll 2 de BNM.

„Vreau să-mi cer scuze de la cetăţeni, credeam că Drăguţanu nu cunoaşte, dar ceea ce vedem astăzi demonstrează că Drăguţanu sau vicele lui, într-un cuvânt BNM a ştiut despre furtul miliardului din timp, fiindcă atunci când s-au transformat banii în dolari BNM trebuia să-şi pună întrebarea de ce banii sunt schimbaţi în dolari, era clar că banii se duc peste hotare”, a declarat preşedintele PL într-un briefing de presă.

Liberalul a criticat BNM pentru faptul că a publicat doar o sinteză a raportului Kroll 2, dar nu a făcut public raportul integral.

„Acest raport este o bătaie de joc faţă de cetăţeni şi noi deputaţii, cu atât mai mult că este publicat în limba engleză. Este o sfidare totală a limbii române”, a subliniat Ghimpu.

Tot în această ordine de idei, Mihai Ghimpu a precizat că: „Timpul ne arată că noi, liberalii şi cetăţenii, am fost minţiţi, traşi pe sfoară”. 

„Aceasta demonstrează şi faptul că BNM nu a dat publicităţii raportul (Kroll) în întregime, dar o sinteză. Vedem că acest raport a fost cenzurat. Este cenzurată informaţia esenţială. Trebuie să spunem că acest raport în sinteză a apărut odată cu noul Guvern, din care fac parte doi foşti prim-miniştri cu ajutorul cărora s-a furat miliardul”, a notat liderul PL.

El consideră că anume din acest motiv, „BNM şi actualul guvernator sunt un apărător al celor care au furat miliardul, dând publicitate acestui raport în sinteză, subliniind că din raport nu este clar în ce perioadă anume s-a furat miliardul”.

„Faptul că guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea, nu mi-a prezentat timp de un an de zile listele celor care au beneficiat de credite neperformante şi faptul că dând publicităţii sinteza raportului fără nume, motivând că va prejudicia ancheta şi găsirea banilor sunt minciuni şi bănuiesc că guvernatorul Cioclea îi apără pe cei care au furat miliardul”, a constatat Ghimpu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite