Mesajul victoriei lui Vlah: Să ne protejăm de propaganda rusă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valeriu Streleţ, deputat PLDM, despre victoria Irinei Vlah în alegerile pentru başcanul Găgăuziei FOTO Alexandru Tarlev
Valeriu Streleţ, deputat PLDM, despre victoria Irinei Vlah în alegerile pentru başcanul Găgăuziei FOTO Alexandru Tarlev

Reacţiile privind rezultatele alegerilor din Găgăuzia nu au întârziat să apară imediat după anunţarea acestora de către Comisia Electorală de la Comrat. Dacă pentru unii victoria candidatului independent susţinut de socialişti, Irina Vlah, era de aşteptat, pentru alţii a stârnit nemulţumiri. Unii contracandidaţi au cerut chiar renumărarea voturilor.

Deputatul liberal-democrat, Valeriu Streleţ, crede că rezultatele alegerilor din UTA Găgăuzia constituie o dovăda în plus că ţara trebuie să-şi mobilizeze eforturile pentru securizarea spaţiului informaţional şi să se protejeze de influenţele propagandistice ruseşti. „Remarcăm că a obţinut victorie candidatul care şi-a afişat cel mai convingător simpatiile pro-ruse şi miza pe o ipotetică favorizată a regiunii de către Federaţia Rusă”, a menţionat deputatul pentru Adevărul Moldova. Streleţ spune că, totodată, aceste rezultate sunt o consecinţă a unei interacţiuni şi cooperări limitate, din ultimii doi ani, între autorităţile publice centrale, în special pe dimensiunea executivă, cu cele din UTAG.

Despre succesele viitoare ale lui Vlah, Valeriu Streleţ speră foarte mult ca viitorul başcan să reuşească să pună mai presus de orice interesele Republicii Moldova cu partea sa componenta - autonomia găgăuză. „Cred că va trebui să-şi contruiască activitatea de viitor anume prin prisma acestor obiective şi atunci va reuşi, inclusiv prin suportul întregii clase politice autohtone şi partenerilor de dezvoltare. O oricare altă abordare va duce spre blocaje şi consecinţe nefavorabile pentru cetaţenii care au votat pentru dna Vlah”.

Afişări de loialitate pro-rusă

Despre activitatea noului başcan în Guvern, Valeriu Streleţ crede că Vlah îşi va putea expune orice viziune proprie, „dar deciziile vor fi adoptate luându-se în calcul opţiunea majorităţii membrilor Guvernului, care este una ferm pro-europeană”. „Sigur că ne putem aştepta la anumite afişări de loialitate pro-rusă din partea başcanului, dar acestea nu vor avea careva consecinţe practice care să se reflecte în actele Guvernului”, a menţionat deputatul liberal-democrat.

Doi candidaţi la funcţia de başcan al Găgăuziei, Serghei Cernev şi Nicolae Dudoglo, cer renumărarea voturilor. Deşi depun individual solicitările la Comisia Electorală din Comrat, aceştia au acelaşi motiv - suspectează membrii comisiei care au numărat buletinele de vot că au fost corupţi de către candidatul care, potrivit datelor anunţate, a acumulat cele mai multe sufragii.

Deputaţii ruşi, primii care au salutat victoria lui Vlah

Rusia se bucură de victoria Irinei Vlah, scrie agenţia TASS. Acest lucru înseamnă menţinerea relaţiilor autonomiei găguze cu Moscova şi continuarea cursului spre integrarea euroasiatică, menţionează sursa.

„Nu putem decât să salutăm această alegere a poporului găgăuz”, a declarat Leonid Sluţki, deputat rus, care prezidează Comisia privind Comunitatea Statelor Independente din Duma de Stat de la Moscova. „Irina Vlah este interesată, în special, de dezvoltarea relaţiilor cu Uniunea Vamală; cu alte cuvinte - cu Rusia, Belarus şi Kazahstan, precum şi cu Uniunea Economică Eurasiatică. Viziunile sale politice sunt aproape de ale noastre”, a subliniat Sluţki.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite