Marian Lupu vrea să fie creată o comisie de anchetă care să investigheze situaţia de la Banca de Economii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Banca de Economii a suferit pierderi record din urma acordării creditelor neperformante FOTO Adevărul
Banca de Economii a suferit pierderi record din urma acordării creditelor neperformante FOTO Adevărul

Preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, a declarat că urmează să fie supusă votului în Parlament iniţiativa de crearea unei comisii de anchetă care să investigheze situaţia de la Banca de Economii.

„Banii s-au furat, iar o mare din ei este imposibil de recuperat. Gestionarul, care este Guvernul nu vine cu soluţii pentru soluţionarea situaţiei. Acum, guvernatorul propune investirea a peste jumătate de milion de lei în această bancă. Aceşti bani sunt ai contribuabililor şi provin din taxele cetăţenilor. Nu putem risca să-i investim fără să fim siguri că nu vor mai alea loc fraude-acest lucru ar însemna să aruncăm aceşti bani ca pe apa în nisip“, a declarat Marian Lupu.

Guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, a prezentat astăzi un raport în faţa deputaţilor. El a explicat care sunt cauzele care au contribuit la agravarea situaţiei BEM. „Pentru o bună funcţionare,instituţia are nevoie de susţinerea statului, e vorba de 700 milioane de lei pentru recapitalizare. Este nevoie de numit oameni independenţi, care să reorganizeze banca şi aceasta să fie administrată ca o bancă privată. La momentul oportun, banca trebuie să fie vândută unui investitor cu renume internaţional", a mai adăugat Dorin Drăguţanu.

Demnitarul a ţinut să precizeze în raportul său că problemele actuale au fost cauzate de managementul defectuos. "Au fost efectuate şase controale, de două ori pe an. Controale fără precedent, au fost remise hotărâri, avertismente, sancţionări, însă situaţia nu s-a schimbat", a mai spus guvernatorul. Potrivit lui Drăguţanu 80% din creditele neperformante au fost acordate în perioada când Consiliul de Administraţie era funcţional.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite