Maia Sandu: Ilan Şor va avea dreptul să candideze la parlamentare. Până la alegeri nu va exista nicio sentinţă definitivă de condamnare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele PAS, Maia Sandu, consideră că primarul de Orhei, Ilan Şor, va putea candidata la alegerile parlamentare din 2018, deşi a fost condamnat de prima instanţă la şapte ani de închisoare. Sandu a tras această concluzie în urma unui articol de presă, în care se spune că dosarul lui Şor încă nu a ajuns la Curtea de Apel, fiind tergiversat de instanţa de fond timp de patru luni.

„După ce guvernarea a făcut mare tam-tam din „condamnarea” la câţiva ani de puşcărie a lui Ilan Şor, aflăm că dosarul acestuia nici măcar nu a ajuns la Curtea de Apel. Motivul oficial al tărăgănării este că sentinţa se traduce pentru a fi pe înţelesul lui Şor - câtă grijă manifestă justiţia lui Plahotniuc faţă de partenerii săi, în timp ce alţi oameni mor în bătaie prin comisariate”, a declarat Maia Sandu într-o postare pe Facebook.

Potrivit liderului PAS, „această tărăgănare înseamnă că până la alegeri nu va exista niciun fel de sentinţă definitivă de condamnare, iar puşcăriabilul Ilan Şor va avea dreptul să candideze în viitorul parlament”. 

„Astfel, avem o dovadă clară că, în loc să-i pedepsească pe cei implicaţi în furtul miliardului, guvernarea îi face deputaţi! Cu oameni ca Şor, lui Plahotniuc îi va fi extrem de uşor să-şi croiască o majoritate parlamentară asemenea celei pe care o are în prezent. Anume pentru aceasta Plahotniuc şi Dodon au introdus sistemul mixt”, a conchis Maia Sandu.

Amitnim că portalul Anticorupţie.md a scris marţi, 21 noiembrie, că dosarul lui Ilan Şor nu a ajuns la Curtea de Apel. Judecătorul de caz a explicat pentru sursa citată că motivul tergiversării este faptul că hotărârea primei instanţe nu a fost tradusă în limba rusă.

„Da, dosarul este la mine. Nu l-am transmis încă la Curtea de Apel pentru că a durat traducerea hotărârii. Inculpatul nu cunoaşte limba de stat şi este o încălcare a drepturilor lui. Nu ştiu când va fi gata traducerea pentru că nu mă ocup eu de ea. Când o vom avea, vom transmite dosarul mai departe”, ne-a declarat magistratul Andrei Niculcea.

Ilan Şor a fost condamnat pe 21 iunie, de prima instanţă, la şapte ani şi jumătate de închisoare de tip semiînchis. Hotărârea de condamnare însă nu este definitivă, fiind aşteptată cea executorie a Curţii de Apel Chişinău. Până atunci, Ilan Şor se va afla în libertate, deoarece judecătorii nu i-au putut elibera un nou mandat de arest primarului de Orhei, pe motiv că el s-a aflat deja un an în arest, iar conform legislaţiei, termenul de arest nu poate fi mai mult de un an. 

Avocaţii lui Ilan Şor susţin că acesta este nevinovat şi vor contesta sentinţa.

De partea cealaltă, procurorii solicită o pedeapsă mai aspră, motiv pentru care vor depune un apel la Curtea de Apel Chişinău.

Şor ar urma să petreacă la închisoare doar şase ani şi şase luni, pentru că un an se consideră ispăşit, termen petrecut în arest la domiciliu.

Amintim că Ilan Shor a fost reţinut pe 22 iunie 2016. Acesta este învinuit de spălare de bani şi escrocherie în proporţii deosebit de mari într-un dosar ce vizează devalizarea Băncii de Economii cu peste 5 miliarde de lei. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite