Lupta misterioasă cu propaganda rusească. Va fi Putin interzis în Moldova?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup mixt de deputaţi PLDM-PD lucrează la un proiect de lege care prevede interzicerea transmisiunii pe teritoriul Republicii Moldova a posturilor care nu au semnat Convenţia europeană privind televiziunea transfrontalieră. Astfel, posturile ruseşti care nu sunt semnatare ale acestei convenţii ar putea fi interzise.

Preşedintele Comisiei parlamentare responsabilă de mass-media, Vladimir Hotineanu (PLDM), a confirmat că un grup de lucru mixt PLDM-PD pregăteşte proiectul de lege. Proiectul nu este finalizat. Faptul că proiectul se discută în interiorul Partidului Democrat a confirmat, pe contul de Facebook, deputatul democrat Sergiu Sârbu. Presa a scris că primul om interesat de promulgarea legii ar fi Vladimir Plahotniuc, care este patronul mai multor posturi TV ce retransmit emisiuni ruseşti. Potrivit site-ului puterea.info, Vladimir Plahotniuc a venit cu o asemenea iniţiativă pentru că ar fi gata să treacă la conţinut 100% autohton şi că ar avea şi bani pentru asta, iar pentru Chiril Lucinschi asta ar însemna închiderea postului TV7, pentru că acesta retransmite în mare parte grila de emisiuni a postului rus NTV. Hotineanu a negat că există tensiuni între Vlad Filat, preşedintele PLDM şi Chiril Lucinschi pe marginea acestui proiect.

Proiect comun: PLDM-PD

„Proiectul va trebui discutat cu multă atenţie. Noi trebuie să asigurăm prezenţa noastră în mass-media. Nu am auzit de tensiuni în interiorul partidului, legate de Chiril Lucinschi. Proiectul va fi mai dregabă comun - PLDM-PD, fiindcă grupul este mixt. Documentul va fi semnat de deputaţi din ambele fracţiuni. Cred că aşa va fi”, a declarat Hotineanu. Chiril Lucinschi a negat informaţiile privind un presupus conflict între el şi liderul PLDM, pe motiv că acesta ar susţine proiectul PD-ului. Mai mult, Lucinschi a negat şi existenţa unui asemenea proiect, precizând că nici nu s-a discutat în interiorul partidului.

CCA nu cunoaşte proiectul

Vladimir Plahotniuc este patronul postului TV Prime care retransmite postul rusesc Pervîi Kanal. Petru Macovei, directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente nu a văzut o asemenea iniţiativă, dar aceasta îi pare dubioasă, deoarece, conform celor mai modeste calcule, 70% din reclama din televiziune „este înghiţită” de Prime. „Chiril Lucinschi, pe lângă TV7, mai deţine şi postul TNT Bravo. Am observat că la ei este şi un conţinut propriu. Bineînţeles că, în cazul în care ar apărea iniţiativa, aş susţine-o pentru că şi statul nostru este parte a spaţiului informaţional european. Am avut numeroase situaţii când televiziunile retransmise au produs programe cu conţinut nociv. Dar nu cred că e posibil aşa ceva, pornind de la ideea că Plahotniuc deţine Prime”, declară Macovei.

La Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) nu a parvenit deocamdată niciun proiect spre avizare. Preşedintele CCA, Dinu Ciocanu, afirmă că nu a văzut un asemenea document şi nu poate să se expună pe marginea acestuia.

Noul Cod al Audiovizualului: fără bani din off-shore

Pe 5 martie, în Parlament a fost înregistrat un nou „Cod al Audiovizualului”, autorul căruia este Partidul Liberal şi în care nu se regăseşte ideea privind interzicerea televiziunilor care nu sunt semnatare a Convenţiei privind televiziunea transfrontaleră. Noul Cod este un proiect de lege al deputatului Corina Fusu. Noua variantă a Codului Audiovizualului urmează să obţină avizul Guvernului, avizul Centrului Naţional Anticorupţie şi cel al Comisiei juridice din Parlament.

Corina Fusu, autoarea proiectului, spune că noul „Cod al audiovizualului” are multe noutăţi. Acesta reglementează trecerea televiziunilor din Republica Moldova la sistemul digital şi prevede o mai mare responsabilizare a CCA şi o altă modalitate de  alegere a acestui organ. Codul mai prevede modernizarea Companiei Teleradio-Moldova, prin separarea radioului de televiziune. Buletinele informative şi emisiunile politico-analitice, potrivit noului Cod, vor fi 100% autohtone. Un capitol important din noul Cod este dedicat plasării publicităţii la televiziune. „La bază au stat recomandările Uniunii Europene şi rezoluţiile Consiliului Europei cu privire la publicitate. Am sporit sancţiunile pentru derogările de la legislaţie de către radiodifuzori. Mai prevedem transparenţa proprietăţii în domeniului audiovizualului, inclusiv am subliniat faptul că companiile audiovizuale nu pot fi înregistrate şi nu pot benificia de resurse financiare provenite din zonele off-shore”, a declarat Corina Fusu.

Referindu-se la iniţiativa PLDM-PD, Corin Fusu presupune că aceasta există, deşi nu a fost înregistrată în Cancelaria Parlamentului.

Potrivit articolului 11 al actualului Cod al Audiovizulului, 80% din programele radiodifuzorilor trebuie să constituie produse proprii, autohtone şi europene. Celelalte 20% pot fi publicitate sau alte servicii. Unele produsele, dacă sunt procurate, de exemplu, din Federaţia Rusă, pot fi difuzate sub formă de produs propriu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite