Lupta pentru un başcan pro-european

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cursa pentru alegerea noului başcan al UTA Găgăuzia a început învăluită în scandaluri, în cadrul căreia balanţa puterilor se schimbă. Clanurile politice, formate de-a lungul a zeci de ani, se destramă şi îşi pierd poziţiile, iar oponenţii de ieri devin prieteni. Nici chiar Partidul Socialiştilor, care a obţinut un rezultat triumfător în Găgăuzia, nu a fost ferit de scandaluri interne, scrie Regnum cu referire la Newsmaker.

Până în prezent, 13 persoane râvnesc la fotoliul de başcan al regiunii. Curios este că toţi s-au declarat candidaţi independenţi. Cu toate acestea, mulţi dintre ei parcă ar lucra pentru aceeaşi echipă, de aceea, nu este exclus că pe ultima sută de metri „din cauze tehnice” ar putea să se retragă din cursă în favoarea candidatului sau candidaţilor potriviţi.

Independenţi, dar democraţi

Cel puţin patru candidaţi reprezintă un partid sau sunt foşti activişti ai acestei formaţiuni. Este vorba despre Partidul Democrat, care, oficial, îl susţine doar pe fostul primar al mun. Comrat, Nikolai Dudoglo, ajuns deputat în urma alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014. Chiar şi aşa, în regiune PD a obţinut puţin peste 10 % din voturile găgăuzilor, iar Dudoglo candidează ca şi independent. Totodată, acesta deseori face declaraţii care nu corespund cu viziunile declarate pro-europene ale Partidului Democrat.

Alţi doi candidaţi, fostul preşedinte al raionului Vulcăneşti, Serghei Cernev, şi directorul companiei „Gagauz Gaz”, deputatul Adunării Populare a Găgăuziei, Oleg Caicî, chiar dacă şi-au înaintat candidaturile, susţin că nu au viziuni opuse faţă de cele ale lui Dudoglo. Surse din cadrul PD au declarat pentru NewsMaker că cei doi ar putea, în final, să se retragă din cursă în favoarea fostului edil al Comratului.

În acelaşi timp, fostul deputat democrat în precedentul Parlament, Alexandr Stoianoglo, susţine că a părăsit formaţiunea pentru a candida independent. El spune că nu are nicio obligaţiune faţă de partid şi nu are nicio legătură cu Dudoglo, iar pentru alegerile guvernatorului autonomiei se pregăteşte foarte serios.

Candidatul neoficial al comuniştilor

În ultimii 15 ani, Partidul Comuniştilor a avut succes în UTA Găgăuzia. În alegerile din acest an PCRM îl susţine, neoficial, pe antreprenorul Ruslan Garbalî, potrivit NewsMaker. Acesta ar avea interese comune cu familia liderului comuniştilor, Vladimir Voronin, încă de pe timpul când acesta era preşedintele ţării, iar Garbalî - director general al SA „Aroma”.

Între timp, cu jumătate de an în urmă, membrii PCRM tot îşi anunţau intenţia de a deveni başcan. Printre ei se numără deputatul Irina Vlah şi fostul deputat Oleg Garizan.

Comuniştii „dezamăgiţi”

Astăzi, aceştia s-au înscris în cursa din Găgăuzi, însă pe de parte sub însemnele comuniştilor. Garizan a anunţat încă înainte de scrutinul parlamentar că e împotriva acţiunilor partidului din ultimul timp, de apropiere de partidele pro-europene. Iar, în ceea ce o priveşte pe Irina Vlah, aceasta a părăsit partidul încă înainte de convocarea primei şedinţe a noului Parlament. Deşi a anunţat că participă în alegeri ca şi candidat independent, toate acţiunile şi declaraţiile sale parcă ar fi luate din comunicatele socialiştilor. Mai mult decât atât, în ultimele săptămână nu exista un eveniment public la care să participe Vlah şi să nu fie însoţită de liderul socialiştilor, Igor Dodon. În final, PSRM a făcut public faptul că va face campanie pentru Irina Vlah în campania pentru funcţia de başcan.

Trei tabere ale socialiştilor

Se pare însă că decizia PSRM a nemulţumit membrii formaţiunii din Găgăuzia. Organizaţia teritorială a socialiştilor din regiune a refuzat să susţină candidatura Irinei Vlah, după anunţul făcut de Igor Dodon. Chiar şi aşa, opozanţii lui Dodon s-au împărţit şi ei în două tabere. Liderii găgăuzilor socialişti îl susţin la funcţia de başcan pe fostul guvernator Dmitrii Croitor, din echipa căruia fac parte zece deputaţi ai Adunării Populare, inclusiv spicherul Dmitrii Constantinov, preşedintele Comisiei juridice Ivan Burgudji şi deputatul independent Serghei Cimpoieş. Iar grupul socialiştilor din Vulcăneşti îl susţin pe adjunctul actualului başcan, Valerii Ianioglo.

Ar vota şi un motan

Până la alegerile başcanului Găgăuziei a mai rămas mai puţin de o lună şi jumătate. Din cei 13 pretendenţi la această funcţie, zece au depus actele pentru înregistrare la Comisia electorală de la Comrat. Este vorba despre Serghei Buzadji, Irina Vlah, Ruslan Garbalî, Oleg Garizan, Nikolai Dudoglo, Oleg Caicî, Dmitrii Croitor, Alexandr Stoianoglo, Serghei Cernev şi Valerii Ianioglo. „Moldavskie vedemosti” scrie că este pentru prima dată în ultimii 20 de ani când în actuala campanie electorală din Găgăuzia participă atâţia candidaţi. Mai mult decât atât, cititorii portalului local gagauzinfo.md au făcut şi glume, propunând ca la şefia autonomiei să candideze un motan. „El n-are nevoie de ajutor umanitar, este iubit de toţi, nu a fost implicat în relaţii dubioase, este indiferent faţă de toate partidele, singur îşi găseşte de mâncare şi nu se lasă influenţat, iar 1.500 de semnături le poate strânge cu uşurinţă”.

Lupta pentru un başcan pro-european

Sursa citată mai scrie că în regiune nu s-ar duce neapărat o luptă internă. Miza constă în faptul că Chişinăul ar dori să demonstreze Uniunii Europene că regiunea va fi condusă de un başzan cu viziuni pro-europene. Însă toate strategiile planificate şi puternica susţinere financiară nu pot garanta neapărat rezultatul dorit. De aceea, nu sunt excluse anumite confruntări dure, până la excluderea unor candidaţi din cursă.

Mihail Formuzal devine istorie

Ieri, a expirat mandatul actualului başcan, Mihail Formuzal, care a condus UTA Găgăuzia din anul 2006. Iniţial, Formuzal sugera că o să-l susţină pe adjunctul său, Ianioglo. Între timp, relaţiile dintre cei doi s-au răcit. Totodată, başcanul a mai primit o lovitură: înainte de alegerile parlamentare din noiembrie, unul din apropiaţii săi, Fiodor Gagauz, s-a alăturat echipei socialiştilor, pe lista cărora a ajuns deputat în Parlamentul de la Chişinău. Decizia lui Gagauz nu fusese coordonată cu Formuzal, ambii fiind membri ai Partidului Regiunilor, formaţiune care participase la alegeri în componenţa blocului electoral „Alegerea Moldovei-Uniunea Vamală”. În cele din urmă, blocul nu a trecut pragul electoral. Iar după ce Fiodor Gagauz a fost susţinut şi de Mişcarea „Gagauzia unită”, a fost clar că Formuzal a pierdut şi controlul asupra acesteia, pe care a creat-o în anul 2004 şi cu sprijinul căreia a fost ales de două ori guvernatorul regiunii. La începutul lui februarie Formuzal a părăsit mişcarea.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite