Locuitorii Chişinăului, chestionaţi pe subiectul unirii cu România. Câţi cetăţeni şi-au expus poziţia în 24 de ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până pe 14 aprilie, locuitorii municipiului Chişinău cu drept de vot sunt chestionaţi pe subiectul unirii Republicii Moldova cu România. Şase corturi au fost montate în acest sens în Capitală. Concomitent, peste 300 de recenzori merg din casă în casă pentru a afla opinia chişinăuienilor la acest subiect. Locuitorii municipiului se pot expune şi prin intermediul platformei decid.md, transmite IPN.

Marţi, 3 aprilie, la o conferinţă de presă la IPN, Gheorghe Costandachi, preşedintele Centrului Social-Politic European, a spus că doritorii pot veni, între orele 11.00 şi 19.00, la unul dintre corturile montate: lângă sediul central al Poştei Moldovei, Magazinul UNIC, Centrul Comercial Soiuz, pe Aleea Mircea cel Bătrân, pe bulevardul Dacia, 23, Salonul Olimpiada şi lângă Cinematograful Flacăra de la Buiucani.

Gheorghe Costandachi a făcut apel către partidele politice, reprezentanţii societăţii civile, populaţie şi alte entităţi să fie receptivi la adresările recenzorilor, să se implice fiindcă consultarea populaţiei cu privire la unire este un proiect liber, echidistant, neutru şi nu a fost comandat de cineva. Gheorghe Costandachi s-a adresat locuitorilor capitalei, să nu fie agresivi cu recenzorii care le vor bate la uşă, să se expună indiferent de opţiunea pe care o au, deoarece este o consultare apolitică.

Potrivit lui Gheorghe Costandachi, după alegerile locale din 20 mai, o asemenea consultaţie a populaţiei cu privire la unire se va efectua pe tot teritoriul Republicii Moldova. Atunci cetăţenii vor fi întrebaţi şi despre alte subiecte de interes naţional.

Alexandru Gamangii, sociolog, a spus că pe parcursul zilei de 2 aprilie, când a fost lansat procesul, mai mult de trei mii de locuitori ai Capitalei s-au expus pe subiectul unirii Republicii Moldova cu România. Colectorii de date activează după principiul imparţialităţii, iar datele colectate timp de o zi sunt centralizate a doua zi. Sociologul a făcut apel către chişinăuieni să fie receptivi, să nu le fie frică, să fie sinceri, pentru a putea obţine un rezultat corect.

Rezultatele preliminare ale consultaţiei publice în municipiul Chişinău vor fi făcute publice, după două – trei zile de la finalizarea procesului. Iar rezultatele finale, după ce vor fi procesate toate chestionarele.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite