Litvinenco: Activitatea CSM trebuie să aibă la bază interesul cetăţeanului, nu a judecătorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sergiu Litvinenco
Sergiu Litvinenco

Sergiu Litvinenco, care a participat la prima şedinţă a Consiliului Superior al Magistraturii în calitate de ministru al Justiţiei, a declarat că priorităţile sale reflectă votul din 11 iulie 2021, şi anume ca, în patru ani, să fie o justiţie corectă, transmite IPN.

Ministrul şi-a îndemnat colegii din CSM să promoveze în sistem doar oameni integri, să susţină evaluarea externă a judecătorilor, dar şi să-şi eficientizeze activitatea. Declaraţiile au fost făcute în debutul şedinţei CSM din 7 septembrie.

Sergiu Litvinenco şi-a exprimat speranţa că va avea o colaborare bună cu CSM, indiferent dacă ministrul justiţiei va mai fi sau nu membru al Consiliului. Sergiu Litvinenco susţine modificarea Constituţiei prin care ministrul justiţiei, procurorul general şi preşedintele Curţii Supreme de Justiţie să fie excluşi din componenţa CSM.

Ministrul i-a rugat pe membrii CSM să promoveze doar oameni integri în funcţia de judecător, or de aici porneşte totul. „Într-o procedură care va fi analizată, urmează să se revină la promovarea Vioricăi Puica ca judecător la Curtea Supremă de Justiţie. Or, Parlamentul din legislatura precedentă şi-a făcut jocul şi i-a respins candidatura fără vreo justificare”, a menţionat ministrul.

Potrivit lui, un alt lucru important este ca proiectul care prevede evaluarea externă a judecătorilor şi procurorilor să devină o lege funcţională. El i-a îndemnat pe membrii CSM să se implice la elaborarea, iar ulterior la implementarea prevederilor în cauză.

Sergiu Litvinenco a mai spus că este necesară eficientizarea activităţii CSM, a colegiilor, a inspecţiilor etc. Activitatea CSM trebuie să aibă la bază interesul cetăţeanului şi nu a neapărat a judecătorului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite