Kievul ar putea închide frontiera la hotarul cu Moldova pe segmentul transnistrean şi ameninţă Tiraspolul cu sancţiuni politico-economice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partea ucraineană va reacţiona corespunzător la o eventuală adresare a regiunii transnistrene pentru a aduce reprezentanţi ruşi la punctele de trecere a frontierei moldo-ucrainene pe segmentul transnistrean. Declaraţia aparţine şefei subcomitetului de securitate a sistemelor informaţionale de stat în Comitetul Radei Supreme pentru securitate şi apărare, Irina Friz, transmite IPN cu referire la Interfax-Ucraina.

„Declaraţia ministrului de Externe al regiunii nerecunoscute transnstrene, Vitalii Igantiev, despre intenţiile de a se adresa Moscovei pentru amplsarea reprezentanţilor săi la punctele de trecere pe segmentul transnistrean la frontiera cu Republica Moldova, a fost auzită şi nu va rămâne fără atenţia părţii ucrainene. În cazul unei eventuale astfel de adresări, vom iniţia o închidere totală a punctelor de control pe aceste segmente. Graniţa ar putea fi închisă până la restabilirea integrităţii teritoriale a Moldovei, în cazul apariţiei unor reprezentanţi militari sau a altor reprezentanţi ai statelor-agresoare în apropiere de hotarul cu Ucrauna din partea regiunii transnistrene”, a declarat Irina Friz.

Ea a mai spus că Ucraina dispune de arsenalul necesar pentru a „înlătura pericolul din direcţia respectivă”. 

„Încercările noastre de face ca Transnistria să scoată grupa operativă a trupelor ruseşti de pe teritoriu se pare că nu sunt înţelese la Tiraspol. Se pare că vine timpul de a recurge la o explicaţie politico-economică mai clară şi mai dură pentru ca acest joc al conducerii Transnistriei să înceteze”, a mai spus Irina Friz.

Reacţia vine ca urmare a declaraţiei lui Vitali Igantiev, care spune că intenţia de a deschide puncte de control comune moldo-ucrainene pe segmentul transnistrean ar putea genera faza militară a conflictului din regiune. Ignatiev nu exclude faptul că Tiraspolul ar putea să se adreseze Federaţiei Ruse pentru a asigura securitatea la punctele de trecere a frontierei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite