James Pettit: Nu este adevărat că Vlad Plahotniuc este susţinut de SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadorul american la Chişinău, James Pettit, afirmă că SUA nu-l susţine oficial pe Vlad Plahotniuc, aşa cum ar fi încercat să sugereze unele voci din spaţiul public. Potrivit diplomatului, numele lui Plahotniuc este folosit intenţionat de către unii care spun că preşedintele PDM e sprijinit de americani, cu toate că şi alţi politicieni moldoveni întreprind vizite peste Ocean.

Pettit a fost întrebat vineri, 9 iunie, la emisiunea „Peatniţa” de la RTR-Moldova, dacă este adevărat că SUA îl sprijină pe Vlad Plahotniuc.

„Nu ştiu de unde există această părere în societatea moldovenească, fiindcă ei intenţionat îl aleg anume pe domnul Plahotniuc ca pe o persoană pe care o susţinem. De fapt, eu am întrevederi cu toţi liderii de partide, iar mulţi dintre ei au fost în SUA de câteva ori, inclusiv domnul Plahotniuc în calitate de preşedinte al PD. Nu înţeleg de ce nu se spune că îl susţinem pe domnul Năstase sau pe Maia Sandu, pentru că şi ei au fost recent în SUA, însă nu suntem învinuiţi că-i sprijinim. Numai despre domnul Plahotniuc se spune că oficial este susţinut de SUA. Nu este adevărat, nu că aş avea ceva contra domnului Plahotniuc”, a declarat James Pettit.

Ambasadorul american consideră că publicitatea lui Plahotniuc pe seama vizitei sale în SUA a fost de amploare, dar nu ştie din ce motive, sugerând că poate datorită faptului că ar aduce dividende politice.

„Nu este nimic straniu în aceste vizite, dar nu ştiu de ce mulţi moldoveni interpretează vizita ca fiind o conspiraţie. Noi suntem o ţară deschisă, oricine care posedă o viză poate vizita ţara noastră, inclusiv Plahotniuc”, a adăugat Pettit.

Vlad Plahotniuc a plecat pe 17 mai într-o deplasare la Washington. Serviciul de presă al formaţiunii a prezentat sâmbătă, 20 mai, primele detalii cu privire la vizita acestuia în SUA. Conform informaţiilor oferite presei, Plahotniuc s-ar fi întâlnit cu senatori şi congresmani americani, pentru a le vorbi acestora despre progresele înregistrate de Republica Moldova.

De menţionat că, la începutul lunii mai 2016, la invitaţia Consiliului Atlantic, Plahotniuc a avut prima sa vizită în SUA în calitate de oficial din partea Republicii Moldova, coordonator al coaliţiei de guvernare. Atunci, Vlad Plahotniuc a avut o întrevedere la Departamentul de Stat al SUA, cu Victoria Nuland, asistentul pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice al Secretarului de Stat american. La întrevedere a participat Bridget Brink, asistent adjunct al Secretartului de stat american, care s-a aflat recent la Chişinău.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite