James Pettit: Chişinăul a dezamăgit SUA când a decis trecerea la sistemul electoral mixt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadorul SUA la Chişinău, James Pettit, a declarat joi, 21 decembrie, că Statele Unite sunt dezamăgite pe faptul că autorităţilor moldoveneşti nu au respectat recomandările Comisiei de la Veneţia şi au decis trecererea de la sistemul electoral proporţional la cel mixt.

„Decizia Comisiei de la Veneţia a fost destul de clară - un sistem mixt nu este potrivit pentru Republica Moldova”, a menţionat James Pettit la emisiunea „În Profunzime” de la ProTV Chişinău. 

Ambasadorul american a precizat că argumentul celor care susţin că sistemul electoral mixt există şi în alte ţări europene şi că nu ar fi o problemă să fie implementat şi în Republica Moldova nu este unul fondat, „pentru că condiţiile sunt diferite în diferite ţări”. 

„Un sistem care funcţionează bine într-o anumită ţară nu înseamnă că va funcţiona la fel de bine în altă ţară”, a subliniat Pettit.

Potrivit diplomatului american, Chişinăul a ignorat recomandarea Comisiei de la Veneţia ce spunea că trecerea la sistemul electoral mixt nu este potrivită, fapt ce a dezamăgit partenerii de dezvoltare.

„A fost o recomandare care a fost ignorată de Guvern, care a dezamăgit pe mulţi, inclusiv pe noi. Pentru că noi considerăm că o ţară, un Guvern care a semnat un Acord de Asociere cu UE trebuie să asculte foarte atent recomandările diferitor instituţii europene”, a notat ambasadorul.

Tot în acest sens, Pettit a specificat că „partenerii occidentali nu pot forţa Guvernul să adopte un alt sistem electoral”. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite