Iurie Leancă: Soarta cererii de aderare la UE depinde de alegerile din 2018

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO gov.md
FOTO gov.md

Vicepremierul pentru integrare europeană, Iurie Leancă, a declarat vineri, 26 ianuarie, că depunerea cererii de aderare la UE depinde de rezultatul alegerilor din 2018. În cadrul unei conferinţe de presă, oficialul moldovean a spus că, numai având o majoritate proeuropeană şi un Guvern puternic angajat nu doar valorilor democratice, dar şi pro-UE, Moldova va putea să solicite statutul de stat candidat la UE.

Potrivit lui Iurie Leancă, criza în care a intrat ţara în 2015 a lăsat o puternică amprentă asupra percepţiei Moldovei la Bruxelles.

„Atunci, cu mâinile noastre, ne-am diminuat şansele de aderare la Uniunea Europeană”, a declarat vicepremierul, subliniind că altă cale decât cea europeană Moldova nu are.

„În momentul în care vom reveni la un dialog mai intens, vom reveni la calendarul când vom depune cererea de aderare la UE”, a spus Iurie Leancă. Ideal ar fi să se revină la discuţii pe timpul preşedinţiei române a Uniunii Europene, în 2019. În acest sens, vicepremierul va merge la Bucureşti pentru a evalua care sunt şansele Republicii Moldova, dar şi ce trebuie să se întreprindă pentru a „mişca carul din loc”.

Iurie Leancă s-a referit şi la priorităţile executivului pentru următoarele opt luni, până la începutul campaniei electorale. Astfel, se va pune accentul pe impulsionarea implementării Acordului de Asociere, pe intensificarea dialogului cu UE, dar şi pe analiza instituţională şi funcţională a mecanismului de coordonare a implementării Acordului de Asociere la nivelul instituţiilor de stat. Pe plan intern se va pune accentul pe reforma justiţiei şi operaţionalizare a tot ce înseamnă sistem de integritate.

Vicepremierul a anunţat că, în cadrul vizitei sale la Bruxelles, în perioada 22-23 ianuarie, a observat o deschidere din partea oficialilor europeni faţă de continuarea dialogului cu Republica Moldova.

Subiectele-cheie discutate au vizat asistenţa macro-financiară, securitatea energetică, continuarea implementării Acordului de Asociere, investigarea fraudei bancare. Potrivit lui Iurie Leancă, în luna martie anul curent, există şanse foarte mari ca Moldova să primească prima tranşă din asistenţa macrofinanciară.

În altă ordine de idei, Iurie Leancă a comunicat că nu intenţionează să creeze un birou care să-l asiste în realizarea agendei europene. Entitatea cu care va conlucra în acest sens este Departamentul Integrare Europeană de la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite