Iurie Leancă: Condiţiile pentru ajutorul macrofinanciar al UE vor fi îndeplinite în noiembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă
FOTO arhivă

Condiţionalităţile tehnice pentru susţinerea macrofinanciară din partea UE vor fi îndeplinite până la sfârşitul lunii noiembrie. Declaraţia a fost făcută de vicepreşedintele Parlamentului, liderul Partidului Popular European din Moldova, Iurie Leancă, în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.

Vicepreşedintele Parlamentului Iurie Leancă a menţionat că pentru acordarea primei tranşe de ajutor macrofinanciar din partea Uniunii Europene, Republica Moldova trebuie să îndeplinească zece condiţionalităţi tehnice.

Liderul popular-europenilor moldoveni susţine că aceste condiţionalităţi vor fi îndeplinite până la sfârşitul lunii noiembrie. Iurie Leancă a menţionat că pe lângă asistenţa macrofinanciară de 100 de milioane de euro, se discută şi despre alte aproape 50 de milioane de euro pentru sprijin bugetar pe diverse domenii.

Roman Chircă, directorul Institutului Economiei de Piaţă, susţine că cel mai probabil organismele internaţionale vor solicita o evaluare a implementării recomandărilor Comisiei de la Veneţia, care va fi făcută într-o manieră liberă şi interpretativă şi ţinând cont de nivelul de relaţii cu Republica Moldova. Potrivit lui, din cele 100 de milioane de euro, 60 de milioane vor fi un împrumut, iar 40 de milioane vor constitui granturi care vor folosi ca suport bugetar direct.

„Aceşti bani sunt mai puţin critici decât mijloacele de care avea nevoie Republica Moldova în anul 2016, în perioada de stabilizare. Respectiv, Moldova are acum un coş mai diversificat de intrări financiare. Chiar dacă teoretic am admite că nu este accesat acest instrument, Republica Moldova nu va suferi grav ca urmare a lipsei acestor mijloace”, spune Roman Chircă.

Totuşi, directorul Institutului Economiei de Piaţă spune că Republica Moldova va beneficia de aceşti bani pentru că deciziile formale sunt luate la toate nivelele.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite