Iurie Leancă ameninţă că se va retrage din PLDM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iurie Leancă la şedinţa Parlamentului când nu a fost votat Guvernul FOTO Adevărul Moldova/Alexandru Tarlev
Iurie Leancă la şedinţa Parlamentului când nu a fost votat Guvernul FOTO Adevărul Moldova/Alexandru Tarlev

Iurie Leancă a declarat presei că, în condiţiile în care relaţiile PLDM cu PCRM vor avansa, nu exclude varianta retragerii sale din echipa liberal-democraţilor.

„PLDM are un istoric, obiective pe care le-a transpus în viaţă, şi în măsura în care aceste obiective vor fi respectate şi pe mai departe, desigur că nu voi avea motive să iau alte decizii. Dar dacă relaţia cu comuniştii va avansa, va fi altfel, şi mă tem că un semnal periculos va fi votul împreună cu comuniştii”, a declarat, sâmbătă, premierul în exerciţiu, prim-vicepreşedinte al PLDM, transmite IPN.

Întrebat dacă se simte cumva trădat de faptul că PLDM a înaintat un alt candidat la funcţia de premier, Iurie Leancă a spus că se va simţi confortabil şi în poziţia de deputat, în care va continua să-şi spună punctul de vedere. „Riscul cel mai mare este că vom bate pasul pe loc, că nu vom putea găsi soluţii logice necesare”, a spus Iurie Leancă. „Când nu ne facem tema pentru acasă, nu-mi dau seama cum vom avansa în relaţia cu UE, iar acest lucru înseamnă că nu vom avea sprijin financiar. Mă tem că nu se va realiza ceea ce mi-am propus să obţin cu tot dinadinsul – o misiune pe reforma justiţiei. Dar să nu ne grăbim, poate lucrurile vor evolua mai bine decât arată astăzi”, a comentat Iurie Leancă.

El a mai spus că a aflat abia în seara zilei de vineri, 13 februarie, despre desemnarea noii candidaturi din partea PLDM la funcţia de prim-ministru. „Îl cunosc pe Chiril Gaburici de ceva timp. Cred că este o persoană cu anumite abilităţi. Îl apreciez. A avut o carieră naţională şi internaţională, dar am mai spus că în situaţia în care suntem noi contează nu doar, şi nu doar atât, cine este candidatul pentru această funcţie şi ulterior prim-ministru, contează în primul rând în ce condiţii va activa viitorul guvern. Acest guvern se pare că va fi votat cu concursul direct al PCRM. Nu am discutat încă cu Gaburici, dar cu mare plăcere m-aş întâlni cu el. Poate miza pe ajutorul meu, nu pe votul meu”, a spus Leancă.

Vicepremierul în exerciţiu pentru reintegrare, Eugeniu Carpov, care este şi deputat, a spus că încă nu ştie dacă va vota pentru un Cabinet de miniştri condus de Chiril Gaburici. Decizia finală o va lua înaintea şedinţei Parlamentului. Cât despre formarea unui guvern minoritar, acesta a spus că personal crede că este o decizie proastă pentru Republica Moldova. Este o sursă de instabilitate continuă. „Prin aceea că cei care se numesc opoziţie constructivă deja încearcă să intervină în procesul de guvernare, creează obstacole din prima zi de guvernare”, a spus Carpov.

Eugen Carpov a adăugat că nu a acceptat niciodată o relaţie apropiată cu partidul comuniştilor, nu a susţinut niciodată această ideologie şi nu o va susţine în continuare. „Eu am făcut campanie în cadrul echipei PLDM şi am promovat idealuri care astăzi pare că nu corespund realităţilor. Eu niciodată nu am promovat o alianţă sprijinită de comunişti şi asemenea idei. Am desprins şi de la alegători că nici ei nu au crezut că vom merg împreună cu comuniştii, chiar dacă se declară că nu este o alianţă, ci o colaborare”, a subliniat Carpov, lăsând să se înţeleagă că şi el ar putea părăsi PLDM.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite