Istoricul Mariana Ţăranu: Moldova niciodată nu a fost un stat independent

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Republica Moldova niciodată nu a fost un stat independent pentru că nu a avut lideri naţionali. De această părere este istoricul Mariana Ţăranu, exprimată în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.

În opinia istoricului, Republica Moldova nu a fost independentă inclusiv pentru că pe acest teritoriu s-a perpetat fosta nomenclatură sovietică, s-au păstrat vechile legături economice, clanurile care erau la conducere până în 1990 au continuat să se afle în fruntea ţării. „În foarte multe cazuri copiii celor care au fost în Partidul Comunist acum se află în partidele care guvernează statul”, a spus Mariana Ţăranu.

În cadrul aceleiaşi emisiuni, istoricul Octavian Ţâcu a menţionat că în cei 26 de ani de independenţă s-au întâmplat şi lucruri frumoase – deschiderea ţării spre restul lumii, care este un câştig enorm, libertatea pentru diferite opţiuni. „Am putut şi putem în continuare să ne manifestăm într-o lume liberă, în afara constrângerilor care existau în Uniunea Sovietică”, spune istoricul. Totodată, potrivit lui, Republica Moldova este falimentară pentru că atunci când toate instituţiile sunt la cheremul unui singur om, nu se mai poţi vorbi despre stat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite