INTERVIU Liderul comuniştilor din Moldova, Vladimir Voronin, despre Unire, NATO şi alegerile prezidenţiale din toamnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Voronin
Vladimir Voronin

Fostul preşedinte al Republicii Moldova, actualul preşedinte al Partidului Comuniştilor din Moldova, Vladimir Voronin, a oferit un interviu pentru Adevarul.ro în care a explicat de ce nu doreşte Unirea cu România, a vorbit despre relaţiile cu NATO şi despre alegerile prezidenţiale din toamna acesui an.

Dumneavostră sau membrii familiei dumneavoastră aveţi afaceri în România?

Voronin: Nu avem afaceri şi nici nu avem interes, fiindcă aproape toţi agenţii economici care au avut afaceri în România au rămas în pierderi.

Regretaţi că nu aţi scos sârma ghimpată de pe Prut pe timpul mandatului dumneavostră de preşedinte şi a făcut-o Vlad Filat?

Voronin: Filat a făcut o prostie şi o mare trădare. UE şi SUA le fac favoruri românilor, fiindcă nu delimitează hotarele cu noi. Orice ţară, pentru e deveni membru UE, trebuie să aibă delimitate toate hotarele cu ţările vecine. România a fost primită în UE fără a delimita hotarul cu Moldova.           

Am scris scrisori la toţi cei 28 de preşedinţi, prin care le-am spus să fie atenţi, fiindcă încalcă statutul UE, din cauză că aşa au dorit americanii sau nu ştiu cine. Până acum nu există delimitarea hotarelor dintre România şi Moldova, de aceea nu trebuia să fie scoasă sârma ghimpată. Trebuia să existe până astăzi control la frontieră, fiindcă prin Republica Moldova în UE ajunge cine vrea. De ce le trebuia europenilor această gaură migraţională nu s-a înţeles până astăzi.

Dumneavoastră sunteţi născut la Corjova, Dubăsari. Regretaţi faptul că timp de opt ani, cât aţi fost preşedinte, nu aţi reuşit reintegrarea Transnistriei în Moldova?

Voronin: Nu s-a reuşit soluţionarea conflictului, însă cel puţin un lucru s-a reuşit: nu s-a tras niciun foc de armă şi nimeni nu a fost omorât. Acum, după ce s-a deschis complexul antirachetă din România, cred că situaţia se va agrava, fiindcă Rusia nu va ceda poziţiile sale în Transnistria. Apar probleme militar-strategice.

Recunoasteţi faptul că Transnistria există doar datorită susţinerii din partea Federaţiei Ruse?

Voronin: Toată lumea ştie că Transnistria nu plăteşte pentru gaz, iar aceşti bani ce trebuiau cheltuiţi pentru gaz se duc în economia Transnistriei. Toţi pensionarii primesc pensii din Rusia şi multe alte chestii, prin care Rusia îi susţine economic, fiindcă Tiraspolul nu are posibilităţi teoretice de a se menţine la suprafaţă atâţia ani. Mai ales că majoritatea întreprinderilor şi uzinelor din Transnistria nu mai activează de mulţi ani.

Se poate spune că Vladimir Voronin şi PCRM sunt împotriva integrării europene a Republicii Moldova?

Voronin: Noi în anul 2002 am ridicat drapelul modernizării Moldovei conform standardelor europene. Noi am rezolvat problema regimului liber de vize. Noi, în anul 2008, am obţinut Acordul de comerţ asimetric comercial cu ţările UE. Moldova nu este pregătită pentru Acordul de Asociere şi nu va fi nici peste 12 ani. Acordul de Asociere este o ruşine, fiindcă nu noi am dus tratative, Bruxelles l-a scris pentru noi. Nici acum nu duce nimeni tratative cu Bruxelles ca acest acord să corespundă realităţilor şi posibilităţilor Republicii Moldova. Noi nu suntem împotriva Acordului de Asociere, ci împotriva formei în care este acum.

Partidul Comuniştilor va participa la alegerile prezidenţiale din toamna acestui an?

Voronin: Noi avem două variante, să participăm pentru a câştiga alegerile şi pentru a face ordine în ţară sau să boicotăm alegerile, fiindcă preşedintele va fi ales nelegitim. De aceea, noi încă nu am luat o decizie, suntem în discuţii. Eu conştientizez ce înseamnă acest post, motiv pentru care analizăm cu cine participăm la prezidenţiale şi în ce fel.

Igor Dodon a fost mulţi ani alături de dumneavoastră. Ar fi Igor Dodon un bun candidat pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova?

Voronin: Dodon este o persoană cu caracteristici dubioase, nu e condus de realităţi, de norme etice, am observat acest lucru în partid. De aceea, el a plecat de la noi, fiindcă majoritatea colegilor au înţeles cine este el şi dânsul a văzut că perspectivă în partid nu are şi a plecat, apoi şi-a cumpărat partid.

Sondajele arată că în turul doi al alegerilor prezidenţiale ar ieşi Igor Dodon şi Maia Sandu. Ce părere aveţi despre Maia Sandu?

Voronin: Maia Sandu cine este şi de unde a apărut? Problema stă în capacităţile ei. Eu am propus de mult ca cei care candidează la funcţii de stat să treacă un control medical. Omul trebuie crescut, dar nu luat din drum. Ei toţi cred că, dacă se aşază în birou, devin mari şefi. Dacă eu am dubii faţă de Dodon, pe care l-am crescut, vă imaginaţi ce opinie am despre Maia Sandu. Întrebaţi în orice sat, orice raion, cine a auzit de Igor Dodon sau de Maia Sandu? Ei singuri se uită în oglindă şi îşi zic lor înşişi cât sunt de capabili.

Cum va schimba viaţa politică din Republica Moldova alegerea preşedintelui de întreg poporul pentru prima dată în ultimii 15 ani?

Voronin: Dacă vor avea loc aceste alegeri, împuternicirile preşedintelui nu sunt determinate, balanţa de împuterniciri este în proporţie de 80% în favoarea Parlamentului. Dacă noi alegem preşedintele în condiţiile care sunt descrise în Constituţie, vom avea permanent conflicte dintre Preşedinţie şi Parlament. Preşedintele trebuie să aibă mai multe atribuţii dacă e ales de întreg poporul, dacă nu le are, ce va face el acolo?

Cum comentaţi declaraţiile ministrului Apărării, Anatol Şalaru, despre necesitatea apropierii dintre Republica Moldova şi NATO?

Voronin: Eu am avut relaţii cu NATO şi foarte strânse şi prietenoase. Însă noi cu NATO am lucrat pe dimensiunea pacificatoare. Pacificatorii şi ofiţerii din Armata Naţională au participat la mai multe operaţiuni de dezminare. Noi cu ajutorul Alianţei Nord Atlantice am scos din ţară combustibilul pentru rachete. Am construit şcoli, grădiniţe pe banii lor, iată aşa colaborare eu susţin. Una e când noi întreţinem Armata din bugetul nostru, reieşind din sărăcia noastră, alta e când finanţezi Armata conform principiilor NATO. Nouă ne trebuie astăzi să cumpărăm armament sau să hrănim bătrânii, invalizii, copiii şi aşa mai departe.

Aţi luat decizii pe perioada celor 8 ani, cât aţi fost preşedinte, pe care le regretaţi?

Voronin: Am nişte întrebări faţă de mine, ce ţin de deciziile care puteau fi luate şi nu le-am luat. Inclusiv împuternicirile statutului de neutralitate a Republicii Moldova, inclusiv relaţiile interetnice, istoria Moldovei, subiecte ce ţin de identitatea noastră naţională.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite