Igor Munteanu: Rusia nu ascunde că miza sa strategică este decuplarea Republicii Moldova de UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Igor Munteanu via Facebook
FOTO Igor Munteanu via Facebook

Directorul executiv al Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul”, Igor Munteanu, vorbeşte despre interesul sporit pentru reglementarea conflictului transnistrean într-un an electoral, pe ambele maluri ale Nistrului.

Igor Munteanu spune că războiul din Ucraina şi semnarea Acordului de Asociere cu UE, a schimbat contextul regional.

„Se vede clar că business-ul transnistrean este atras de piaţa europeană, iar voinţa lor de integrare este blocată de regimul militarist şi clientelar al Rusiei, care ar dori să îngheţe status-quoul acestui separatism fie prin intimidări, fie prin promisiuni fanteziste, dar care încă atrag publicul dezinformat”, a declarat Munteanu.

Directorul IDIS susţine că nimeni nu ar trebui să ne recomande să nu ne respectăm propria Constituţie. El consideră că formatul 5+2 este folosit pentru a impune Chişinăul să renunţe la atribuţii constituţionale de suveranitate, şi asta o practică anumiţi oficiali ruşi, în stilul lor clasic, dar o fac şi alţii, mai discret, mai voalat, în schimbul unor promisiuni vagi şi irelevante.


Fostul ambasador al Republicii Moldova în SUA afirmă că unii oficiali străini se fac că nu înţeleg esenţa procesului de reglementare, care ar însemna eliminarea surselor de conflict şi reintegrarea regiunii transnistrene în cadrul statului suveran şi indivizibil Republica Moldova. 

„Rusia nu ascunde că miza sa strategică este decuplarea Republicii Moldova de UE, abolirea Acordului de Asociere, folosindu-se de regimul de la Tiraspol ca de-un „berbec” pentru a obţine un regim politic clientelar propriilor sale interese, confederativ ori federativ de tip dual. Cu alte cuvinte, coada ar învârti din câine, iar aceste fantezii politico-genetice s-ar răsfrânge şi asupra autonomiei găgăuze”, a conchis Munteanu.

Igor Munteanu a făcut aceste declaraţii joi, 11 august, într-un interviu acordat Asociaţiei pentru Politică Externă (APE).

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite