Igor Dodon: Lukaşenko mi-a spus să organizez un referendum pentru a trece la o republică prezidenţială
0Igor Dodon se arată tentat de a organiza un referendum pentru a întreba populaţia dacă îşi doreşte o republică prezidenţială. În opinia sa, majoritatea moldovenilor pledează pentru această forma de guvernământ. În plus, însuşi preşedintele Alexandr Lukaşenko i-ar fi sugerat lui Dodon să iniţieze un referendum la acest subiect.
„Ce înseamnă asta? Că a fost ales preşedintele şi el răspunde, pe verticală şi înainte. Aşa precum există în Rusia sau Belarus, există un lider puternic. Apropo, Alexandr Lukaşenko mi-a spus că trebuie să organizez un referendum. În Belarus e ordine. Voi avea o vizită oficială la mijlocul lunii iulie, la Lukaşenko. Vom discuta despre relaţiile bilaterale. La etapa actuală noi nu vorbim despre o republică prezidenţială, noi ne vom întoarce la asta la timpul potrivit. Noi am ieşit cu o chestiune simplă, dar foarte importantă, da-ţi competenţe suplimentare preşedintelui pentru a putea dizolva Parlamentul”, a declarat Igor Dodon la emisiunea „Glavnîi vopros”, de la NTV-Moldova.
Amintim că Igor Dodon a prezentat pe 28 februarie un proiect de lege de modificare a Constituţiei. Şeful statului doreşte ca Legea Supremă să prevadă posibilitatea de a dizolva Parlamentului în alte cinci cazuri, pe lângă cele două stipulate deja în Constituţie. Totodată, preşedintele a avertizat atunci Parlamentul că, dacă până pe 24 martie acesta nu va susţine modificarea Constituţiei în plen, el va cere sprijinul poporului.
Iată cele cinci modificări propuse de către Igor Dodon:
- Dizolvarea Parlamentului de către preşedinte are loc după consultarea fracţiunilor parlamentare.
- Preşedintele Republicii Moldova poate dizolva Parlamentul în cazul când Parlamentul nu a implementat în termen de 12 luni voinţa poporului exprimată prin referendum consultativ.
- Parlamentul poate fi dizolvat în cazul când referendumul republican privind demiterea preşedintelui Republicii Moldova s-a soldat cu un rezultat negativ sau a fost exprimată nevalabilitatea lui de către Curtea Constituţională.
- Parlamentul nu a adoptat legea bugetului de stat în termen de două luni de la începutul exerciţiului financiar.
- Parlamentul poate fi dizolvat prin referendum iniţiat de către preşedintele ţării.
Ca urmare, Igor Dodon a semnat la 28 martie un decret privind organizarea unui referendum republican consultativ pentru 24 septembrie 2017, însă a comasat întrebările iniţiale în una singură, adăugând şi altele.
Întrebările supuse referendumului iniţiat de Dodon sunt:
Susţineţi abrogarea legii care pune miliardul furat pe spatele cetăţenilor?
Susţineti acordarea drepturilor suplimentare pentru preşedintele Republicii Moldova de dizolvare a Parlamentului şi anunţarea alegerilor parlamentare anticipate?
Susţineţi reducerea numărului de deputaţi în Parlament de la 101 la 71?
Susţineţi studierea în instituţiile de învăţământ a Istoriei Moldovei?