Igor Dodon, în discuţii la Teheran cu mai mulţi oficiali

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Igor Dodon, aflat într-o vizită la Teheran, a participat la ceremonia de inaugurare a şefului statului reales al Iranului, Hassan Rouhani. Ulterior cei doi oficiali au avut o întrevedere în cadrul căreia au discutat despre colaborarea dintre cele două state.

Igor Dodon a avut întrevederi şi cu alţi oficiali, printre care şi înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, vicepreşedinta Comisiei Europene Federica Mogherini, dar şi vicepremierul Federaţiei Ruse Dmitri Rogozin, transmite IPN.

La întrevederea cu omologul său iranian, preşedintele Dodon şi-a exprimat încrederea că vizita pe care a avut-o în februarie anul curent în Iran şi înţelegerile la care s-a ajuns atunci vor impulsiona dialogul dintre cele două state şi va conduce la aprofundarea relaţiilor de interes comun. În contextul marcării în anul curent a 25 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice, şeful statului a pledat pentru intensificarea dialogului bilateral prin realizarea unor întrevederi între oficiali de diferit nivel ai celor două ţări.

Igor Dodon a încurajat participarea companiilor iraniene în activitatea zonelor economice-libere şi a parcurilor industriale din Republica Moldova, care oferă condiţii atractive pentru investitorii străini şi a pledat pentru organizarea în cel mai scurt timp a forumului oamenilor de afaceri din ambele ţări. În finalul întrevederii preşedintele Dodon a optat pentru organizarea şedinţei comisiei mixte interguvernamentale moldo-iraniene pentru cooperare comercial-economică, care nu s-a desfăşurat din 1995, fapt care în opinia sa va contribui la sporirea schimburilor comerciale şi dinamizarea cooperării sectoriale.

În cadrul întrevederii preşedintelui cu Federica Mogherini, părţile au făcut un schimb de opinii pe marginea agendei politicii externe şi interne a Republicii Moldova. Igor Dodon a mulţumit pentru suportul acordat de către UE Republicii Moldova, menţionând interesul pentru dezvoltarea unor relaţii constructive şi reciproc avantajoase cu UE. Şeful statului a spus că planifică să întreprindă o vizită de lucru la Bruxelles, la finele anului curent. Preşedintele a reiterat invitaţia către vicepreşedintele CE să efectueze o vizită în Republica Moldova, în cel mai scurt timp posibil.

Igor Dodon s-a întâlnit şi cu Dmitri Rogozin. Părţile au discutat în detalii evenimentele din ultimele săptămâni, starea actuală a relaţiilor moldo-ruse, precum şi au stabilit direcţiile de prioritate pentru următoarele luni. Igor Dodon a spus că mizează pe continuarea dialogului cu Dmitri Rogozin în calitatea sa de co-preşedinte al comisiei interguvernamentale şi reprezentant special al preşedintelui Federaţiei Ruse în problema transnistreană.

„Declararea persona non-grata a domnului Rogozin, co-preşedinte al comisiei interguvernamentale moldo-ruse, demonstrează nedorinţa Guvernului Moldovei de a colabora cu Guvernul Federaţiei Ruse în vederea soluţionării problemelor extrem de importante cu care se confruntă agenţii economici din Moldova şi cetăţenii noştri, aflaţi în Rusia. Aceste acţiuni au drept scop subminarea eforturilor preşedinţilor Moldovei şi Rusiei de restabilire a dialogului strategic şi a parteneriatului dintre ţările noastre”, a subliniat şeful statului, citat într-un comunicat de presă al Preşedinţiei.
 
Totodată, Igor Dodon a menţionat că o astfel de poziţie este inacceptabilă şi nu poate fi admisă de majoritatea cetăţenilor Republicii Moldova, 65% dintre care consideră Rusia un stat prieten şi aşteaptă de la autorităţile moldovene o colaborare constructivă şi reciproc avantajoasă, un parteneriat cu această tara. În legătură cu aceasta, Igor Dodon a rugat partenerii ruşi să se abţină de la măsuri şi sancţiuni care ar afecta interesele cetăţenilor simpli şi ale agenţilor economici, menţionând că de la sancţiunile comerciale şi migraţionale posibile vor suferi nu miniştrii şi deputaţii grupării de la guvernare, ci simplii cetăţeni care nu poartă nicio vină.

De asemenea, la Teheran, Igor Dodon a avut o întrevedere şi cu preşedintele parlamentului Iranian, Ali Larijani, în cadrul căreia au discutat despre colaborarea, pe dimensiunea parlamentară, dintre Republica Moldova şi Iran, care se manifestă prin schimbul regulat de mesaje şi informaţii. La fel, Igor Dodon s-a întâlnit şi cu ministrul agriculturii al Iranului, Mahmoud Hojjati. În cadrul dialogului părţile au abordat mai multe subiecte legate de dinamizarea şi extinderea raporturilor bilaterale de colaborare în domeniul agriculturii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite