Igor Dodon, după decizia Comisiei de la Veneţia: Se cere demisia judecătorilor CC

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon presedinte.md

Termenul de trei luni pentru dizolvarea Parlamentului expira pe data 9 iunie 2019. Luând în consideraţie 9 iunie era zi de duminică, acest termen urma a fi prelungit până pe 10 iunie. Procedura de dizolvare a Parlamentului urma a fi precedată de consultarea fracţiunilor parlamentare pentru a verifica epuizarea tuturor căilor de formare a noului Guvern.

Sunt teze citate de şeful statului, Igor Dodon, din opinia aprobată, astăzi, de către Comisia pentru democraţie prin drept a Consiliului Europei, numită şi Comisia de la Veneţia, cu privire la situaţia constituţională şi posibilitatea de dizolvare a Parlamentului Republicii Moldova, transmite IPN.

Igor Dodon scrie pe Facebook că, potrivit Comisiei de la Veneţia, Curtea Constituţională a încălcat propriile proceduri de examinare a sesizărilor, fiind „invitaţi” la şedinţele Curţii doar reprezentanţii PDM, fără a invita reprezentanţii Parlamentului sau a Preşedinţiei. Astfel, s-a încălcat principiul egalităţii părţilor.

Comisia a considerat contrar Constituţiei procedura de suspendare din funcţie a preşedintelui Republicii Moldova cu acordarea dreptului prim-ministrului de a semna în numele său actele de dizolvare a Parlamentului. Comisia a subliniat că unica posibilitate de suspendare a preşedintelui este în cazul exclusiv de iniţiere a procedurii de demitere din funcţie a Preşedintelui, iar instituirea interimatului se aplică doar în cazurile expres prevăzute de Constituţia Republicii Moldova.

Comisia a amintit şi de numirea concomitentă a trei judecători ai Curţii Constituţionale cu câteva luni înaintea alegerilor parlamentare.

„Astfel, după opinia mea, reieşind din cele expuse, unica modalitate de restabilire a stabilităţii constituţionale o consider demisia in corpore a judecătorilor Curţii Constituţionale”, a declarat Igor Dodon.

Prin deciziile aprobate pe 7-9 iunie, Curtea Constituţională a declarat neconstituţională alegerea conducerii Parlamentului şi votarea noului Guvern şi a instituit interimatul funcţiei de preşedinte. Curtea şi-a anulat propriile decizii în data de 15 iunie, iar Parlamentul condus de Zinaida Greceanîi a dobândit calitatea de Parlament constituţional.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite