Hotărârea Guvernului privind numărul secţiilor de votare ce vor fi deschise pentru parlamentare, contestată la CC

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii fracţiunii Partidului Socialiştilor au contestat marţi, 22 ianuarie, la Curtea Constituţională, hotărârea Guvernului din 18 ianuarie cu privire la deschiderea secţiilor de votare pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

Deputatul Vlad Batrîncea a menţionat că prin aprobarea acestei hotărâri, Guvernul a permis excluderea din procesul constituţional a sute de mii de cetăţeni din Republica Moldova care trăiesc şi muncesc în Federaţia Rusă. Potrivit PSRM, este un caz grav de discriminare constituţională a moldovenilor care au fost privaţi de posibilitatea de a vota.

Deputatul a menţionat că în Europa şi în SUA vor fi deschise circa o sută de secţii de votare, cu aproximativ jumătate de milion de buletine de vot, care acoperă aproape toţi alegătorii. În Rusia s-au deschis doar 11 secţii de votare, doar pentru 10% din numărul moldovenilor care se află acolo.

Deputatul PSRM, Adrian Lebedinschi, a remarcat faptul că Guvernul se consultă cu ambasadele în legătură cu deschiderea secţiilor de votare. În ceea ce priveşte Federaţia Rusă, autorităţile au ignorat recomandările Ambasadei Republicii Moldova în această ţară. „Pe teritoriul Federaţiei Ruse trebuie să fie deschise cel puţin 30-40 secţii de votare”, a declarat Adrian Lebedinschi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite