Guvernanţii sunt penalizaţi de alegători pentru criza politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ jumătate din moldoveni consideră că anul 2013 este unul rău pentru Republica Moldova, peste 70% cred că direcţia spre care ne îndreptăm este greşită şi doar 11% sunt mulţumiţi de felul în care trăiesc.

Sunt rezultatele sondajului „Barometrul socio-politic“, realizat de Institutul de Marketing şi Sondaje IMAS. „Moldova este la ultimul cartuş, iar cele patru luni de criză au dus la aceste rezultate. Politicienii trebuie să înţeleagă că lumea reacţionează şi vedem schimbări semnificative în intenţia de vot“, explică Doru Petruţi, directorul IMAS.

Oamenii dau vina pe pe foştii membri ai AIE şi-i sancţioneză prin lipsă de încredere. Potrivit specialiştilor, din noiembrie 2012 până în mai 2013 credibilitatea guvernanţilor s-a redus în jumătate. Opoziţia comunistă, în schimb, este lider detaşat în preferinţele alegătorilor. Astfel, dacă duminică ar fi organizate alegeri parlamentare, PCRM ar câştiga cu 39% din voturi. Pentru PLDM ar vota 12,6%, PD ar aduna 8,6%, iar PL - 7,5%.
Notorietatea lui Vlad Filat a scăzut cu 15 puncte procentuale, Marian Lupu a pierdut 10, Mihai Ghimpu şi Vlad Plahotniuc – câte 9 şi preşedintele Nicolae Timofti – 7. „Singurii care au căzut în picioare sunt Vladimir Voronin şi Dorin Chirtoacă, cu 44% şi, respectiv, 36%“, menţionează Doru Petruţi.

Iurie Leancă, misiune dificilă

Studiul arată că Parlamentul n-a greşit atunci când i-a acordat vot de încredere lui Iurie Leancă. Cei mai mulţi respondenţi - 24%, l-au dorit în funcţia de premier. 18% au optat pentru Vladimir Voronin şi 14% pentru Vlad Filat. În acelaşi timp, 60% din cei chestionaţi sunt de acord cu decizia Curţii Constituţionale care i-a interzis liderului PLDM să candideze din nou, din cauza suspiciunilor de corupţie, şi doar 19% cred contrariul.

Experţii spun că actualul şef al Guvernului poate încă schimba scorul în favoarea Coaliţiei Pro-Europene. „Electoratul poate fi recâştigat pentru că este vorba de oameni cu viziuni democratice care înclină spre comunişti în semn de protest faţă de difuncţionalităţile de care a dat dovadă guvernarea AIE. Iurie Leancă va avea însă o misiune dificilă: va trebui să evite crizele politice, să înregistreze succese la Vilnius, să obţină mai multe ajutoare din partea UE şi să le materializeze în creşterea economică şi îmbunătăţirea stării sociale“, notează analistul Anatol Ţăranu.

Oscilează între Vest şi Est

Barometrul mai arată că oamenii oscilează când e vorba de vectorul extern. 36% dine respondenţi cred că orientarea Republicii Moldova trebuie să fie pro-europeană şi tot atâţi spun că aceasta ar trebui să fie pro-rusă. Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum, 51% dintre respondenţi ar vota pentru aderarea la UE, iar 50% la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan. Sondajul a fost realizat în perioada 10-26 mai, pe un eşantion de 1.143 persoane. Marja de eroare este de ±3%.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite