FOTO Din februarie, deputaţii moldoveni se vor întruni în plen în clădirea renovată a Parlamentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentarii vor începe sesiunea de primăvară-vară a Legislativului în clădirea renovată după devastările din 7 aprilie 2009. Deocamdată este gata sala de şedinţe în plen, holul, birourile fracţiunilor parlamentare şi a consilierilor deputaţilor.

Astăzi, jurnaliştii au avut posibilitatea să vadă cum arată blocul G al clădirii, la aproape cinci ani de la distrugerile din aprilie 2009. Mobilierul din sala de şedinţe, făcut din lemn masiv, este adus din România, pe când mobila din celelalte birouri este produsă de o firmă autohtonă.

Până pe 23 ianuarie mai rămâne a fi instalate balustradele, treptele şi mesele din loja Guvernului. Potrivit oficialilor, reparaţia birourilor deputaţilor, a secretariatului şi a Sălii Europei, unde vor fi primite delegaţiile din străinătate, va avea loc pe parcursul anului viitor. Până una-alta, parlamentarii vor mai sta în clădirea Ministerului Agriculturii.

Odată reveniţi în clădirea renovată, fiecare deputat va deţine o cartelă care îi va asigura accesul şi cu ajutorul căreia va putea vota electronic. Votul deputaţilor  va fi vizualizat pe monitoarele instalate în sala de şedinţe.

image

Aşa arată sălile de şedinţe ale fracţiunilor parlamentare FOTO: Tudor Iovu

Reprezentanţii presei nu vor avea acces în plenul Legislativului, dar vor sta într-o sală din apropiere, iar imaginile vor fi transmise pe monitoare de camerele instalate în sala de şedinţe. Jurnaliştii vor avea acces la imaginile video prin intermediul unei boxe de distribuţie. „Sistemul este implementat în parlamentul Franţei şi are succes“, a specificat Iurie Burlacu, reprezentantul companiei care a realizat sistemul de comunicaţii. Tot în această sală deputaţii vor da declaraţii de presă, briefinguri şi conferinţe.

image

Sala unde vor sta jurnaliştii FOTO: Tudor Iovu

Suma investită până acum în reparaţie se ridică la 325 de milioane de lei. „Lucrările nemijlocite au început în anul 2012. Pentru 2014 au fost bugetaţi în acest scop încă peste 34 de milioane de lei. Nu este suficient, dar reieşim din posibilităţi. Important este că de la anul Parlamentul se va regăsi în noua casă“, a declarat preşedintele Legislativului, Igor Corman.

image

Sala de şedinţe a Parlamentului FOTO: Tudor Iovu

image

Sala de şedinţe a Parlamentului FOTO: Tudor Iovu

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite