Filip, după anunţul că vor fi organizate alegeri anticipate: Bani în buget pentru a plăti salariile la timp sunt suficienţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO gov.md
FOTO gov.md

Premierul Pavel Filip a anunţat vineri, 7 iunie, în contextul anunţului că vor fi organizate alegeri parlamentare anticipate la Chişinău, după ce timp de aproape patru luni partidele parlamentare nu s-au înţeles în privinţa unei alianţe de guvernare, că în bugetul de stat există bani suficienţi pentru ca salariile şi pensiile să fie plătite la timp.

„Programele naţionale, precum „Drumuri bune pentru Moldova”, va continua. Astfel încât oamenii să nu simtă nicio sincopă în activitatea Executivului. Şi programul „Prima Casă”, care este la a patra ediţie”, va continua”, a declarat premierul într-un briefing de presă.

Potrivit lui, „nimeni nu va simţi efecte economice provocate de această criză politică, provocată de iresponsabilitatea politicienilor şi, în primul rând, a acestor două forţe politice - PSRM şi ACUM”.

Consiliul Republican al Partidului Socialiştilor a decis vineri, 7 iunie, că nu va face alianţă cu Partidul Democrat. De asemenea, PSRM a anunţat că Blocul ACUM nu a acceptat condiţiile PSRM de formare a unei alianţe de guvernare. În acest sens, Igor Dodon a declarat că scenariul cel mai probabil sunt alegerile anticipate.

Curtea Constituţională din Republica Moldova a decis vineri, 7 iunie, că preşedintele ţării poate semna decretul de dizolvare a Parlamentului în situaţia în care Guvernul nu este format timp de 90 de zile de la data validării noului Parlament.

Blocul politic ACUM, format din forţele proeuropene de opoziţie, PAS (Maia Sandu) şi PPDA (Andrei Năstase), a decis că o va sprijina pe socialista Zinaida Greceanîi la funcţia de preşedinte al Parlamentului, dacă PSRM va semna un angajament public în care îşi asumă îndeplinirea unui şir de condiţii.

Reprezentanţii PSRM şi cei ai PD au avut vineri, 7 iunie, prima discuţie oficială de la alegerile parlamentare din 24 februarie. Vicepreşedintele PDM Vladimir Cebotari a declarat că dialogul are drept scop să contribuie la formarea unei majorităţi parlamentare PSRM-PDM. În comparaţie cu oferta ACUM pentru PSRM, democraţii nu au vorbit nimic despre problemele din justiţie şi necesitatea unei reforme, dar despre necesitatea de a stabili un program de guvernare bazat pe domeniul social-economic.

Câteva mii de indivizi, organizaţi de Partidul Democrat, s-au adunat în seara de vineri, 7 iunie, în centrul Capitalei pentru a protesta faţă de o posibilă înţelegere între Partidul Socialiştilor şi Blocul ACUM. Protestatarii au scandat lozinci pro-PDM. Unii dintre aceştia au manifestat comportament agresiv faţă de jurnalişti.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite