Expert: UE ajută Moldova pentru că are nevoie de stabilitate la graniţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moldova Uniunea Europeana

Uniunea Europeană are nevoie de stabilitate şi prosperitate la graniţe. Este opinia comentatorului politic Anatol Ţăranu, potrivit căruia ajutorul financiar consistent anunţat la Berlin de către statele europene are menirea de a susţine dezvoltarea economică a Republicii Moldova şi de a majora veniturile populaţiei, notează IPN.

De asemenea, reprezentanţii PAS spun că asistenţa financiară anunţată la Berlin va fi folosită pentru europenizarea şi modernizarea ţării, astfel încât Republica Moldova să devină cât mai curând stat candidat la aderare.

Deputaţii PAS califică „Platforma de sprijin pentru Republica Moldova” care a avut loc la Berlin, drept un eveniment istoric, ce a demonstrat sprijinul comunităţii europene faţă de reformele demarate de actuala guvernare.

„Este o sumă istorică şi aceste resurse vor fi puse la dispoziţia Republicii Moldova pentru dezvoltarea ţării, pentru securitatea energetică, infrastructură, creşterea calităţii vieţii şi implementarea reformelor. Acest proces de acordare a sprijinului financiar va fi strâns legat de parcursul nostru european şi drumul spre obţinerea perspectivei de aderare la UE. Anterior, procesul de asistenţă se acorda mai mult pe cale bilaterală între state şi la nivelul UE, acum vedem un proces foarte bine coordonat între ţările membre pentru a susţine parcursul european şi dezvoltarea ţării noastre”, a spus deputatul PAS, Adrian Băluţel, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

În acelaşi timp, comentatorul politic Anatol Ţăranu spune că Uniunea Europeană sprijină Republica Moldova pentru că-şi doreşte vecini prosperi şi pentru că întreaga comunitate europeană nu acceptă ca Republica Moldova să aparţină sferei ruseşti de influenţă.

„Această asistenţă financiară este vitală pentru statul nostru, din simplu motiv că ne aflăm într-o criză extrem de acută provocată de foarte mulţi factori externi. Fără aceste ajutoare Republica Moldova nu se descurcă de una singură. Există un mare interes al Uniunii Europene ca la hotarele ei să existe stabilitate, să nu existe state care nu sunt capabile să-şi reglementeze propriile afaceri interne, din care peste UE ar putea să vină fluxuri de refugiaţi, criminalitate. Din acest punct de vedere, UE procedează absolut pragmatic. Dar nu putem exclude partea afectivă, când UE înţelege că dacă Republica Moldova va fi lăsată de izbelişte, asta ar însemna că expansiunea Federaţiei Ruse nu va putea fi oprită, iar odată încurajată, această expansiune poate să se reverse peste hotarele Europei de Est”, a spus comentatorul politic, Anatol Ţăranu.

Ieri, delegaţia Republicii Moldova condusă de premierul Natalia Gavriliţa, a participat la „Platforma de sprijin pentru Republica Moldova”, eveniment organizat la Berlin de Germania, Franţa şi România. În cadrul conferinţei, statele participante au anunţat că vor susţine Republica Moldova cu un pachet financiar în valoare de peste 659,5 milioane de euro, care include asistenţă financiară directă pentru bugetul ţării, granturi şi credite concesionale orientate pe implementarea reformelor şi europenizarea ţării noastre.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite