Expert român: O înfrângere a Rusiei în acest război va deschide oportunităţi pentru Moldova de soluţionare a conflictului transnistrean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa-numita frontieră de pe Nistru
Aşa-numita frontieră de pe Nistru

O eventuală înfrângere a Rusiei în acest război va deschide oportunităţi nesperate pentru Republica Moldova de soluţionare a conflictului transnistrean. O spune comentatorul politic de la Bucureşti, Sorin Ioniţă. Potrivit expertului român, dacă Ucraina va rezista invaziei ruseşti, acest lucru ar putea duce, ulterior, la retragerea trupelor ruse şi de pe teritoriul Republicii Moldova.

În acelaşi timp, experţii de la Chişinău spun că probabilitatea ca şeful diplomaţiei europene, Josep Borell, să discute la Chişinău eventuale cereri de aderare la UE este redusă, notează IPN.

Miercuri, într-o vizită oficială în Republica Moldova este aşteptat şeful diplomaţiei europene, Josep Borell. Înaltul demnitar vine la Chişinău în contextul crizei de securitate din regiune. Expertul IDIS Viitorul, Igor Munteanu, spune că este puţin probabil ca pe agenda discuţiilor să se regăsească subiectul unei eventuale aderări a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

„Josep Borell este solul care trebuie să înţeleagă care sunt necesităţile de asistenţă pentru Republica Moldova. Nu în mod necesar, o solicitare de aderare din partea Republicii Moldova, aşa cum a venit din partea Kievului, ar fi prioritatea vizitei. În condiţii de război nu se discută aderarea. Niciodată, în format de război, nu s-au discutat solicitări de aderare la UE. Prioritatea numărul 1 a unui sol de un asemenea calibru este să înţeleagă cum ar putea fi, în mod mai eficient, utilizaţi banii şi asistenţa europeană pentru a creşte capacitatea de rezilienţă a Republicii Moldova”, a spus expertul IDIS Viitorul, Igor Munteanu, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chişinău.

În acelaşi timp, Sorin Ioniţă, preşedintele Expert Forum de la Bucureşti, spune că un eventual eşec al Moscovei în acest război va reprezenta o oportunitate unică pentru Republica Moldova de a obţine consens extern pentru soluţionarea conflictului transnistrean.

„S-a intrat într-o zonă în care vom merge ori la bal, ori la spital cu această criză din Ucraina. Moldova are datoria să se pregătească să exploateze oportunităţile care apar. Asta înseamnă că dacă Ucraina rezistă, dacă va fi un eşec strategic pentru Kremlin, e posibil să se deblocheze situaţia Transnistriei şi să apară oportunităţi care n-au mai fost în ultimii 30 de ani. Ucrainenii nu vor mai dori să tolereze aşa ceva în coasta lor, când se vor mai linişti apele. Vor insista să plece militarii ruşi, să-şi ia tot ce au acolo, armamentul vechi, sovietic”, a spus Sorin Ioniţă.

Ieri, liderul de la Kiev, Volodymyr Zelensky, a semnat cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană. Preşedintele Zelensky a cerut Uniunii Europene să permită aderarea ţării sale la blocul comunitar printr-o procedură specială.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite