Expert, despre alegerea şefului statului: „Există pericolul să ajungă o persoană compromisă, dar cu bani mulţi, aşa cum s-a întâmplat la Orhei şi Bălţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Expertul în drept Vitalie Catană. FOTO: independent.md
Expertul în drept Vitalie Catană. FOTO: independent.md

Prevederea constituţională ce se referă la alegerea preşedintelui este una care ucide democraţia, de aceea Constituţia trebuie modificată, ca preşedintele să poată fi ales, consideră expertul Vitalie Catană, potrivit IPN.

Declaraţii în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Pahomi” de la postul de televiziune „Realitatea TV”.

„Avem ani suficienţi de când prevederea constituţională respectivă generează crize politice, ajungem la discuţii anormale, care ating asemenea cote că ne facem de râs şi peste hotare. Noi pledăm pentru o democraţia normală, iar această prevedere nu este democratică”, a argumentat Catană. Totodată, expertul a spus că pledează pentru republica parlamentară.

„Preşedintele trebuie să fie ales de Parlament, iar partidele politice trebuie să-şi asume responsabilitatea. Nu este oportun acum ca şeful statului să fie ales direct. În actualele condiţii există pericolul ca la conducerea statului să ajungă o persoană compromisă, dar cu bani mulţi, aşa cum s-a întâmplat la primăriile Orhei şi Bălţi”, a adăugat Catană. Vitali Catană consideră că cea mai justă cale pentru depăşirea crizelor la alegerile prezidenţiale o constituie referendumul. „Soluţia de a merge la popor este una corectă. Parlamentul trebuie să aleagă preşedintele cu o majoritate calificată, care este de 50+1”, a declarat expertul.

În cadrul negocierilor pentru constituirea Alianţei pentru Integrare europeană 3, liderii partidelor parlamentare pro-europene au convenit să iniţieze procedura de schimbare a Constituţiei prin referendum astfel încât Parlamentul să poată alege şeful statului cu 50+1 de voturi din 101, în loc de 61 de voturi. Curtea Constituţională deja a avizat pozitiv iniţiativa.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite