Euronews: Ce înseamnă pentru Rusia şi UE deschiderea Oficiului NATO în Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO euronews.com
FOTO euronews.com

Postul de televiziune „Euronews” scrie că deschiderea Oficiului NATO la Chişinău a polarizat societatea moldovenească şi a provocat dezbateri pe subiectul „încotro se îndreaptă Moldova”. Jurnaliştii europeni afirmă că Moldova încă este un câmp pentru lupta informaţională dintre NATO şi Rusia.

Pe 8 decembrie, Guvernul Republicii Moldova, o ţară din Europa de Est cu o populaţie de 3 milioane de locuitori, situată între România şi Ucraina, într-un final a deschis Oficiul NATO la Chişinău. Secretarul general adjunct al NATO, Rose Gottemoeller, şi premierul Pavel Filip au monitorizat inaugurarea Oficiciului, ce a fost amânată timp de doi ani, notează Euronews, citat de Adevărul.

„Oficiul NATO trebuia să fie deschis în 2015, dar din cauza instabilităţii politice şi a unor probleme tehnice acesta a fost inaugurat abia în decembrie 2017. Acest fapt a stârnit speculaţii că Guvernul nu este atât de dispus să deschidă Oficiul”, afirmă Mihai Popşoi, expert politic şi vicepreşedinte al PAS.

Un sondaj de opinie publicat recent arată că sprijinul moldovenilor pentru aderarea la NATO este de doar 15,9%. Pe lângă asta, politicienii moldoveni evită discuţii publice privind apropierea de NATO.

„În acelaşi timp, partidele proruse au speculat enorm pe această problemă, livrând frică şi nelinişte în privinţa relaţiilor dintre Moldova şi NATO, chiar dacă cooperarea Moldovei cu Alianţa Nord-Atlantică a adus mai multe beneficii în diverse domenii. Partidul prorusesc PSRM a fost cel mai vocal faţă de Oficiul NATO, organizând mai multe proteste, însă fostul lider socialist, actualul preşedinte Igor Dodon a eşuat în a împiedica deschiderea Oficiului”, a declarat Popşoi pentru Euronews.

În timpul inaugurării, Rose Gottemoeller şi-a exprimat speranţa că Oficiul NATO va aduce beneficii pentru Moldova

„Va duce la creşterea transparenţei vizavi de NATO şi ce anume face NATO în Moldova. Sper că asta va duce şi la creşterea perceperii publice referitor la parteneriatul nostru”, a menţionat secretarul general adjunct al NATO.

Cum Moldova beneficiază de la deschiderea Oficiului NATO

„Deschiderea Oficiului NATO la Chişinău este un pas pozitiv în extinderea parteneriatului dintre Moldova şi NATO. Mulţi dintre noi, cetăţenii Republicii Moldova credem că vom avea de beneficiat de la extinderea parteneriatului cu NATO, decât dacă ne vom izola. Moldova are un excelent potenţial de a impulsiona relaţiile bilaterale cu NATO, fapt ce ar permite ţării să aibă câteva forme de cooperare cu Alianţa, schimb de militari, la fel precum diplomaţia populară, proiecte de decontaminare, intruire şi alte activităţi educaţionale”, a subliniat directorul executiv al IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu.

Pe lângă faptul că Alianţa în linii mari sprijină programe civile în Moldova şi asigură că NATO respectă pe deplin neutralitatea Moldovei, independenţa şi suveranitatea ţării, aspect precizat de către Rose Gottemoeller la ceremonia de deschidere a Oficiului, nu fiecare din Moldova pare să fie liniştit când e vorba de cooperarea cu NATO.

Cu toate că a existat o întrevedere între Igor Dodon şi Rose Gottemoeller, preşedintele şi-a exprimat îngrijorarea pe pagina sa de Facebook.

„Graba cu care acţionează Guvernul pe această problemă (privind deschiderea Oficiului NATO) duce la riscuri semnificative asupra securităţii naţionale a statului. Astfel de mişcări făcute de Guvern şi de majoritatea parlamentară nu contribuie la consolidarea suveranităţii, integrităţii teritoriale şi a independenţei Republicii Moldova”, a notat Igor Dodon.

Leonid Litra, expertul principal al organizaţiei non-guvernamentale de la Kiev „Noua Europă” spune că Igor Dodon foloseşte acest discurs anti-NATO pentru a câştiga electorat şi pentru a-şi consolida electoratul prorus, în timp ce deschiderea Oficiului NATO nu ameninţă securitatea Moldovei.

„Cu alte cuvinte, putem spune că este vorba de o ambasadă. Acolo vor fi câţiva diplomaţi, doar personal civil. Dodon afirmă că Oficiul NATO ameninţă securitatea ţării, dar de ce nu vorbeşte despre trupele ruse din Transnistria, care reprezintă o ameninţare reală”, a specificat expertul ucrainean.

Care este poziţia Rusiei

Analistul politic rus Andrey Devyatkov a menţionat că sunt câteva motive de ce a fost deschis Oficiul NATO.

„Obiectivul principal al NATO este să-şi consolideze frontiera în contextul confruntării cu Rusia, care se desfăşoară în mod special în Europa de Est. De aceea, nu este o coincidenţă că NATO a anunţat despre un program special de îmbunătăţire a potenţialului militar al Moldovei (precum în Georgia şi Iordania) în septembrie 2014, când tot Occidentul a fost şocat de evenimentele din Ucraina”, a precizat Devyatkov.

Acesta a adăugat că este important pentru NATO să crească eficienţa militară a Armatei moldoveneşti, care a suferit un regres odată cu destrămarea URSS, şi să asigure compatibilitate cu trupele din ţările NATO.

„Oficiul NATO la Chişinău va coordona cu sprijinul organizaţional oferit pentru modernizarea armatei moldoveneşti”, a specificat Devyatkov.

Potrivit lui, al doilea motiv de ce NATO îşi doreşte întărirea militară a Moldovei se referă la posibila escaladare a conflictului din Transnistria.

„Alianţa este îngrijorată de faptul că procesele din regiune sunt imprevizibile, nu atât din cauza Moscovei cât din cauza acţiunilor şi retoricii de la Kiev, Bucureşti şi Chişinău, care încearcă să utilizeze situaţia curentă din regiune pentru a forţa Rusia să plece din Transnistria”, explică expertul rus.

Este încă neutralitatea o opţiune pentru Moldova?

Constituţia Republicii Moldova prevede că ţara este neutră. De aceea, o apropiere de NATO ridică întrebarea „încotro se îndreaptă Moldova”.

„Formal, deschiderea Oficiului NATO nu afectează statutul de neutralitate. NATO nu îşi dislocă trupele militare în Moldova şi nu s-a angajat să distribuie armament. Totodată, NATO a atras alte state neutre în orbita sa prin a le implica în exerciţii militare comune, prin schimburi de informaţie militară şi promovarea activă a imaginii sale pozitive”, a declarat Andrey Devyatkov

Analistul politic Mihai Popşoi are o altă opinie.

„NATO are o cooperară fructuoasă şi cu alte ţări neutre din Europa, aşa ca Austria, Finlanda. Propaganda rusă exprimată prin vocea partidelor proruse în Moldova pune la un loc deschiderea Oficiului NATO cu neutralitatea, când aceste chestiuni sunt separate şi nu au nicio legătură”, spune Popşoi.

Igor Munteanu, de asemenea, este încrezut că parteneriatul cu NATO nu va duce spre o confruntare.

„Moldova este un stat neutru, potrivit Constituţiei. Noi nu luptăm pentru a acapara teritorii străine, iar scopul nostru este să construim un viitor prosper pentru cetăţeni, bazat pe norme şi reguli stipulate în Constituţia din 1994, în conformitate cu dreptul internaţional”, a subliniat Munteanu.

Ce înseamnă Oficiul NATO pentru UE

În acelaşi timp, toţi experţii sunt de acord că apropierea Moldovei de NATO va avea un efect mic vizavi de relaţiile dintre Moldova şi UE şi că acestea nu contravin cu interesele UE în regiune.

„Bruxelles şi Washington deja lucrează împreună pentru a promova reforme interne privind Partneriatul Estic”, afirmă Devyatkov.

El a mai adăugat că UE, SUA şi NATO chiar îşi pot împărţi responsabilităţile: „UE va avea grijă de a asigura securitatea energetică a Moldovei şi soluţionarea conflictului transnistrean, iar SUA şi NATO vor avea grijă de sfera militară şi politică”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite