Epopeea cu numirea în funcţie a ministrului Apărării s-a încheiat. Eugen Sturza a depus jurământul de învestire în funcţie VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Candidatul majorităţii parlamentare la funcţia de ministru al Apărării, Eugen Sturza, a depus marţi, 24 octombrie, jurământul pentru învestirea în funcţie. Evenimentul a avut loc la Reşedinţa de Stat a Republicii Moldova, însă nu în faţa preşedintelui Igor Dodon, dar în faţa şefului Legislativului, Andrian Candu, după ce Curtea Constituţională a stabilit că preşedintele Palamentului va prelua temporar funcţia respectivă.

După ceremonia de depunere a jurământului de către Ministrul Apărării, Andrian Candu a declarat că „Republica Moldova are nevoie de un Guvern funcţional. Prin numirea de astăzi se pune capăt acestei crize instituţionale. Sper să nu mai avem asemenea situaţii excepţionale, iar fiecare demnitar să respecte legea şi Constituţia”.

„Numirea ministrului Apărării a fost realizată printr-o procedură specială, unică şi printr-o soluţie juridică excepţională din cauza refuzului repetat al preşedintelui Igor Dodon de a accepta candidatul înaintat de prim-ministrului pentru această funcţie”, a menţionat Andrian Candu, informează serviciul de presă al Guvernului.

Candu a subliniat că Guvernul şi ministrul Apărării are toată susţinerea politică a majorităţii parlamentare. Totodată, el a menţionat că ministrul Eugen Sturza are toată legitimitatea pentru a asigura un cadru bun pentru consolidarea capacităţilor forţelor armate şi pentru promovarea unor politici care ne vor apropia de Uniunea Europeană şi pe dimensiunea de apărare.

Amintim că pe 12 septembrie curent, vicepreşedintele Partidului Popular European din Moldova, Eugen Sturza, a fost desemnat în calitate de candidat al majorităţii parlamentare la funcţia de ministru al Apărării. 

Ceea ce părea o formalitate s-a tranformat într-un adevărat ping-pong politic între Guvern şi Preşedinţie, iar situaţia a putut fi soluţionată doar în urma unei decizii a Curţii Constituţionale.

Guvernul a aprobat o decizie, într-o şedinţă specială din dimineaţa zilei de marţi, 19 septembrie, prin care sesizează Curtea Constituţională privind interpretarea articolului 98 alineatul (6) din Constituţia Republicii Moldova. Acţiunea respectivă a Executivului a venit după ce Igor Dodon a refuzat să-l numească în funcţia de ministru al Apărării pe Eugen Sturza pentru a doua oară, deşi o hotărâre a CC din ianuarie 2017 îl obliga să accepte numirea în caz că e propusă repetat.

Guvernul s-a adresat de aceată dată Curţii pentru a stabili care sunt paşii următori, din momentul în care preşedintele refuză să execute hotărârile CC.

Igor Dodon a afirmat că nu va susţine candidatura majorităţii parlamentare la funcţia de ministru al Apărării. Potrivit lui, Eugen Sturza este o persoană incompetentă şi are un trecut dubios în Guvernul condus de către Vlad Filat şi Guvernul Leancă. În acest context, şeful statului a declarat că nu se va supune deciziei CC şi nu va accepta jurământul lui Sturza, subliniind că este curios să vadă cum un ministru îşi va începe mandatul fără a depune jurământul în faţa preşedintelui ţării.

Potrivit noii interpretări a CC, dacă şeful statului refuză să numească în funcţie miniştrii, aceasta reprezintă o încălcare a Constituţiei, iar Parlamentul are dreptul să iniţieze procedura de suspendare din funcţie a preşedinelui.

De asemenea, CC a stabilit că în situaţia respectivă, atribuţia preşedintelui de numire în funcţie a miniştrilor va trece temporar la şeful Legislativului, doar pe perioada numirii în funcţie a miniştrilor.

Eugen Sturza a absolvit Facultatea de Finanţe, Academia de Studii Economice din Moldova.


Între 2009–2013, a fost consilierul premierului Filat.

Între 2013–2015, a activat în funcţia de şef a Cabinetului prim-ministrului Iurie Leancă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite