Dodon riscă să fie anunţat persona non grata în Ucraina. Serviciul de Securitate de la Kiev va analiza declaraţiile sale despre Crimeea şi va lua o decizie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Candidatul PSRM la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, riscă să aibă acces interzis pe teritoriul Ucrainei. Serviciul de Securitate de la Kiev va examina un demers al deputaţilor Radei Supreme privind declaraţiile socialistului referitor la faptul că regiunea Crimeea este teritoriu rusesc.

Deputaţii ucraineni califică acţiunile preşedintelui PSRM ca o ameninţare la integritatea teritorială a ţării.

În acest sens, vicepreşedintele Radei, Irina Gheraşenko, a trimis un demers către conducerea Serviciului de Securitate, ca aceştia să vină cu o reacţie la declaraţiile liderului socialiştilor. Totodată, aleşii poporului solicită ca lui Dodon să-i fie interzisă intrarea pe teritoriul Ucrainei, pentru faptul că a afirmat în cadrul unei emisiuni că regiunea Crimeea aparţine Rusiei, scrie ryb.ru.

Recent, într-un interviu pentru Europa Liberă, Dodon a încercat să vină cu o explicaţie asupra acestei probleme.

„Se speculează prea mult pe acest subiect. Şi răspunsul a fost următorul. De facto, Crimeea este parte a Federaţiei Ruse acum, dar juridic nu a fost recunoscută de către Occident şi de majoritatea ţărilor. Şi juridic nu ştiu dacă va fi recunoscută în timpul apropiat. Ce va face Dodon preşedinte, va recunoaşte sau nu? Aici sunt foarte multe riscuri. Noi avem Transnistria. Şi eu nu cred că noi putem să ne permitem să facem anumite greşeli în acest sens, ca să nu avem probleme cu regiunea transnistreană. Dar de facto, momentan Crimeea este parte a Federaţiei Ruse. Juridic acest lucru nu a fost recunoscut de nimeni, inclusiv de Republica Moldova”, a subliniat Igor Dodon.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite