Dodon: Nu voi permite ca proiectul lui Plahotniuc să fie implementat. Propun un sistem electoral mixt VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Igor Dodon via Facebook
FOTO Igor Dodon via Facebook

Igor Dodon a anunţat marţi, 18 aprilie, în cadrul unui briefing de presă, că există riscul ca proiectul de lege privind trecerea la sistemul electoral uninominal să fie adoptat în Parlament, chiar în timpul cel mai apropiat. Din această cauză, şeful statului a venit cu propria propunere vizavi de această problemă şi anume de a implementa sistemul electoral mixt. Totodată, preşedintele a subliniat că se va opune votului uninominal.

„Vreau să anunţ o iniţiativă, o propunere, cu care voi veni în calitate de preşedinte al Republicii Moldova. Noi cu toţii cunoaştem că guvernanţii intenţionează să modifice sistemul electoral, să treacă de la partide la vot uninominal. Adică să aleagă toţi deputaţii pe circumscripţii electorale. Noi înţelegem de ce se vine cu această propunere. Cei care au fost la guvernare, în ultimii 7-8 ani, încearcă astfel să-şi mai dea o şansă”, a declarat Dodon.

Dodon şi-a motivat decizia de a propune un sistem electoral mixt prin faptul că majoritatea populaţiei şi-ar dori schimbări politice, inclusiv schimbarea sistemului electoral. De asemenea, el a menţionat că majoritatea parlamentară ar avea 55 de voturi, adică suficiente pentru a vota proiectul de lege privind introducerea votului uninominal.

„Această ar fi o crimă împotriva sistemului democratic din Republica Moldova”, a precizat Igor Dodon.

Propunerile şefului statului arată în felul următor.

1. 51 de deputaţi vor fi aleşi pe liste de partid, iar alţii 50 – pe circumscripţii teritoriale.

2. Dintre cei 50 de deputaţi aleşi pe circumscripţii, se propune ca jumătate să fie din diaspora şi din regiunea Transnistreană. Dat find faptul că în afara ţării şi în raioanele de est necontrolate de Chişinău se află cel puţin o treime din cetăţenii Republicii Moldova, aceştia trebuie să fie reprezentaţi cu cel puţin 25% din totalul deputaţilor în Parlament. Celelalte 25% vor fi din raioane şi din Chişinău.

3.Votarea deputaţilor din Transnistria se va face în secţii de votare deschise în raioanele şi localităţile care se află sub controlul constituţional al Guvernului Republicii Moldova, ca să fie un proces bine monitorizat de Comisia Electorală Centrală de la Chişinău. Fără implicarea şi prezenţa cetăţenilor din Transnistria, Parlamentul nu poate fi integru ca reprezentare pe ţară, iar dacă vrem să întregim ţara, trebuie să fim mai deschişi şi politic, electoral, a declarat preşedintele Igor Dodon.

4. Votul în diaspora să fie asigurat pentru două zile, astfel încît să fie facilitat accesul votanţilor aflaţi departe de secţiile de votare. Numărul secţiilor de votare urmează a fi stabilit în conformitate cu datele oficiale prezentate de către instituţiile de stat din ţara unde se află cetăţenii moldoveni. Să aibă dreptul de vot toţi cei care vor veni la secţiile de votare peste hotare. În acest sens, preşedintele insistă ca secţiile de votare peste hotare să fie asigurate cu pînă la 5000 de buletine de vot.

5. Pentru înregistrarea candidaţilor la funcţia de deputat, se propune un număr minim de semnături, de 600.

6. Studenţii trebuie să obţină dreptul de a vota la locul de studii, în baza unui certificat eliberat de instituţia de învăţămînt. În aşa mod, majoritatea tinerilor îşi vor putea exercita comod dreptul de vot.

7. Preşedintele a reiterat poziţia sa referitor la reducerea numărului de deputaţi de la 101 la 71. 

Amintim că liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a anunţat luni, 6 martie, despre iniţierea unei campanii de informare privind necesitatea implementării sistemului electoral uninominal, ce presupune ca toţi deputaţii să fie aleşi nu pe liste de partid, precum este acum, dar pe circumscripţii uninominale. În aceeaşi zi a început o amplă campanie de mediatizare privind necesitatea implementării votului uninominal.

Intenţia lui Plahotniuc de a modifica sistemul electoral a fost criticată de către Igor Dodon, Maia Sandu, Andrei Năstase, Sergiu Mocanu, Vladimir Voronin, Renato Usatîi, Grupul parlamentar Popular European şi chiar colegul de guvernare a democratului, liberalul Mihai Ghimpu. Inclusiv mai multe ONG-uri s-au expus împotriva acestei iniţiative.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite