Dodon, după întrevederea cu Johannes Hahn: „Relaţiile cu UE nu trebuie să fie în detrimentul relaţiilor bune cu Rusia”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Igor Dodon a avut marţi, 11 iulie, o întrevedere cu Johannes Hahn, Comisarul UE pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocieri de Extindere. Şeful statului a declarat că Moldova este interesată într-un dialog eficient cu partenerii din Vest, pentru extinderea relaţiilor de colaborare în toate domeniile de interes reciproc, dar a subliniat că relaţiile cu UE nu trebuie să fie în detrimentul celor cu Rusia.

Dodon a precizat că Moldova trebuie să aibă relaţii bune atât cu Vestul cât şi cu Estul, iar „dialogul cu partenerii noştri din UE trebuie să fie continuat şi intensificat”.

De asemenea, preşedintele a abordat şi subiectul asistenţei financiare oferite de UE pentru Republica Moldova, accentuând că acest sprijin trebuie să fie monitorizat strict, astfel încât banii să fie utilizaţi conform destinaţiei, să aibă un impact pozitiv asupra cetăţenilor şi să nu poarte un caracter geopolitic.

„Am subliniat că guvernarea trebuie să realizeze reforme şi nu să şantajeze politic sau geopolitic. În această ordine de idei, am transmis mesajul că pledez pentru transparenţă şi că în toamna acestui an voi iniţia audieri ample, inclusiv parlamentare la subiectul asistenţei financiare şi tehnice acordate Republicii Moldova în ultimii ani. Cetăţenii Republicii Moldova trebuie să cunoască unde şi cum au fost cheltuiţi banii”, a menţionat Igor Dodon într-o postare pe Facebook.

Un subiect aparte l-a constituit modificările în sistemul electoral. Dodon a reiterat că Preşedinţia şi fracţiunea parlamentară a socialiştilor au o poziţie fermă şi vor insista pe aprobarea proiectului votului mixt: „se va ţine cont de recomandările făcute de Comisia de la Veneţia, dar nu şi de cele cu caracter politic”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite