Dodon va cere la Bruxelles ca NATO să recunoască încă o dată neutralitatea Moldovei: Fără un nou acord, trebuie să înţelegem la ce să ne aşteptăm!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anularea Acordului pentru deschiderea biroului NATO la Chişinău şi semnarea unui acord cu ţările NATO care va confirma o dată în plus că organizaţia respectă neutralitatea Republicii Moldova. Acestea sunt câteva din problemele care îl vor preocupa pe Igor Dodon în cadrul vizitei sale la Bruxelles de la începutul lunii februarie.

În cadrul unui interviu oferit pentru Russia Today, Igor Dodon a criticat decizia autorităţilor de la Chişinău de a semna Acordul pentru deschiderea Biroului NATO în Moldova. 

„Eu cred că acestea sunt încercări de a ne face pe viitor să aderăm blocuri militare. Nu este o coincidenţă că acordul a fost semnat înainte ca eu să fiu învestit în funcţie. Eu am intrat în funcţie la 23 decembrie, anul trecut, iar ei au semnat acordul la începutul lui decembrie, deoarece ei au conştientizat că eu voi încerca să mă opun. Cu siguranţă că eu voi acţiona în vederea anulării acestui acord. La începutul lunii februarie, când voi fi la Bruxelles, voi avea o întrevedere cu liderii NATO. Noi deja am făcut o solicitare formală. Eu vreau să ştiu dacă ei sunt de acord să susţină public şi să semneze încă o dată acordul ce va recununoaşte neutralitatea Republicii Moldova. Fiindcă dacă ei nu vor dori să semneze, noi trebuie să înţelegem la ce să ne aşteptăm pe viitor de la ei (NATO)”, a menţionat Igor Dodon.

Amintim că la 29 noiembrie 2016, Pavel Filip şi Secretarul General al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltemberg, au semnat Acordul pentru deschiderea biroului NATO la Chişinău. 

Filip susţinea atunci că Biroul NATO este conceput pentru a spori capacitatea de apărare şi de securitate cibernetică. El va funcţiona ca o misiune diplomatică la Chişinău şi nu va prevedea plasarea echipamentelor militare pe teritoriul Moldovei. Astfel, va reduce riscul unei reacţii negative din partea preşedintelui rus, Vladimir Putin.


Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite