Dodon, către ambasadorul SUA şi cel al României la Chişinău: Vă solicit ca pe viitor să nu-mi mai daţi lecţii. Moldova e un stat independent

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După refuzul lui Igor Dodon de a permite militarilor moldoveni să participe la exerciţii militare la Galaţi, alături de colegii lor din SUA, România, Serbia şi Ucraina, ambasadorul României şi cel al SUA la Chişinău au solicitat o explicaţie de la Preşedinţie. Dodon le-a spus că Moldova e un stat suveran şi independent şi le-a cerut să nu-i mai dea lecţii pe viitor.

Exerciţiile militare la care Moldova trebuia să participe erau preconizate pentru perioada 20 februarie - 1 martie 2017, în oraşul Galaţi, România.

Igor Dodon a interzis militarilor Armatei Naţionale să ia parte, fapt pentru care ambasadorul SUA, James Pettit, dar şi cel al României, Daniel Ioniţă, au semnat un demers comun prin care solicită explicaţii de la preşedintele Moldovei, privind acţiunile respective.

„Din respect pentru instituţia Prezidenţială, de data aceasta nu vom face public demersul nostru. Apreciem însă, domnule Preşedinte, că această atitudine neprietenoasă la adresa ţărilor noastre nu reflectă nicidecum subtanţa, angajamentul şi contribuţiile susţinute ale SUA şi ale României la consolidarea capacităţilor instituţionale ale Republicii Moldova”, se arată în scrisoarea expediată pe 21 februarie de diplomaţi, către Igor Dodon.

În replică, trei zile mai târziu, pe 24 februarie, Dodon le-a expediat ambasadorilor răspunsul, în care spune că Preşedinţia nu acceptă comentarii din exterior.

„Nu cred că în statele pe care le reprezentaţi, un ambasador sau altul, ar putea face comentarii sau sugestii pe seama deciziilor luate de preşedinţii statelor pe care le conduce, mai ales în ceea ce ţine de disclocarea trupelor din contingentul militar al ţării. Aş vrea să văd reacţia casei Albe sau a Palatului Cotroceni la un eventual comentariu de acest tip, spre exemplu, al ambasadorului Moldovei la Washington sau Bucureşti, se menţionează în răspunsul lui Igor Dodon, potrivit corespondenţei făcute publice de independent.md 

image
image
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite