Dodon acuză SUA că şi-ar dori ca Transnistria să obţină independenţa pentru a pune frontiera NATO pe Nistru: Ca să se apropie de Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Igor Dodon a vorbit în cadrul unei emisiuni la NTV-Moldova marţi, 13 iunie, despre actorii politici cărora le-ar fi convenabil ca Transnistria să obţină independenţa. Preşedintele a tras concluzia că cei interesaţi ca Republica Moldova să renunţe la malul stâng al Nistrului sunt americanii şi Occidentul, România, dar şi unele forţe politice de laTiraspol.

„Cui îi este convenabilă independenţa Transnistriei? Sunt trei categorii. În primul rând este în avantajul Occidentului, fiindcă este mai uşor să pui frontiera NATO pe Nistru. Există un plan strategic. Pentru americani desigur că este principial de important ca acest segment (malul drept al Nistrului) să-l ia în NATO ca să se apropie cu încă 100 de kilometri de Rusia, iar pe noi sa ne folosească în rol de carne de tun. De aceea, desprinderea de jure şi de facto de Transnistria este convenabilă anumitor cercuri, dar ei nu vor spune despre asta deschis. Cui le mai este convenabil, unor cercuri unioniste din România, fiindcă ei înţeleg că dacă reintegrăm ţara (cu regiunea transnistreană) şansele să se producă Unirea cu România sunt zero”, a declarat Igor Dodon.

De asemenea, şeful statului a subliniat că şi forţele politice de la Tiraspol nu şi-ar dori reintegrarea ţării, din motiv că le este avantajos din punct de vedere economic unor interese înguste, care preferă să menţină status-quoul regiunii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite