Dmitrii Rogozin, despre discursul lui Vlad Plahotniuc privind Transnistria: Ştie cineva de ce miliardarul cheamă la un război pe Nistru?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepremierul Federaţiei Ruse, Dmitrii Rogozin, a comentat discursul liderului PDM, Vlad Plahotniuc, ţinut pe 12 iunie, în faţa Consiliului Internaţionalei Socialiste de la New York şi care viza situaţia privind soluţionarea conflictului transnistrean. Oficialul rus l-a numit pe Plahotniuc „singurul miliardar” din Moldova.

„Ştie cineva de ce singurul miliardar dintr-o ţară săracă cheamă la un nou război pe Nistru?”, se întreabă Rogozin pe pagina sa de Facebook, făcând şi un share la materialul video cu discursul lui Plahotniuc (vezi mai jos video integral).

Vlad Plahotniuc a vorbit despre necesitatea soluţionării problemei transnistrene, subliniind că Rusia trebuie să-şi retragă trupele din stânga Nistrului, în conformitate cu angajamentele internaţionale asumate.

„La acest forum vreau să vă amintesc despre cererile legitime ale autorităţilor Moldovei: să fie finalizată procedura de evacuare a armatei ruseşti şi a muniţiilor de pe teritoriul nostru, decizie adoptată la summitul OSCE din 1999, de la Istanbul. De asemenea, credem că e necesar ca trupele ruseşti de menţinere a păcii să fie transformate în misiune civilă sub mandat internaţional. Eu cred că aici, la New York, unde se află sediul ONU este locul potrivit unde putem încă o dată să ne spunem poziţia şe speranţa că vom fi suţinuţi”, a declarat Vlad Plahotniuc. 

Democratul a menţionat că trebuie de recunoscut faptul că astăzi „nu vedem lumina la capătul tunelului” în ceea ce priveşte soluţionarea conflictului de pe Nistru.

„Administraţia separatistă de la Tiraspol refuză să accepte orice propunere politică înaintată de autorităţile moldoveneşti”, a precizat preşedintele PDM.

Plahotniuc a mai adăugat că după începerea războiului din Ucraina, din 2014, „toţi s-au convins că în regiunea noastră pacea nu este garantată, deoarece atâta timp cât există atitudini revanşarde, cât există promotori ai expansionismului, conflictele locale izbucnesc în orice moment”. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite