Dionis Cenuşă: Condiţionalităţile UE nu mai par atât de înfricoşătoare la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adoptarea votului mixt în ciuda avertizărilor UE vizavi de asistenţa macro-financiară demonstrează un amestec reuşit de planificare strategică şi resurse enorme, dar şi îndrăzneală şi calcul la rece a riscurilor în interiorul Partidului Democrat, scrie Dionis Cenuşă într-un articol de analiză pentru Agenţia IPN.

Pe de altă parte, politologul crede că adoptarea votului mixt denotă că instrumentul condiţionalităţilor aplicat de UE nu mai este atât de înfricoşător pentru guvernarea moldoveană.

Declaraţia Mogherini-Hahn arată o luare de atitudine serioasă, dar conţinutul declaraţiei nu exprimă nicio stare de alertă şi nicio iritare majoră din partea instituţiilor UE, subliniază Dionis Cenuşă.

În opinia politologului, în loc să dramatizeze lucrurile, UE a decis să adopte o poziţie pragmatică, mai ales că asistenţa macro-financiară pentru Moldova este strict legată de precondiţii politice, pe care guvernarea de la Chişinău deocamdată le încalcă.

Adoptând un mesaj calm, scrie Dionis Cenuşă, UE evită antrenarea sa în campaniile de manipulare publică, pe care democraţii le folosesc pentru a transfera responsabilitatea pentru eventuala neacordare a asistenţei pe seama Bruxelles-ului, încercând, astfel, să şantajeze indirect UE.

În concluzie, Dionis Cenuşă consideră că UE trebuie să resuscite condiţionalităţile sale în mod urgent pentru a-şi întări autoritatea şi a nu permite răspândirea sentimentelor de desconsideraţie faţă de UE în Moldova şi în regiune, în particular în Georgia şi Ucraina.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite