Diacov: Dodon este obligat să semneze decretul de numire în funcţie a miniştrilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov, afirmă că Igor Dodon este obligat de Constituţie să semneze decretul de numire în funcţie a miniştrilor propuşi de Guvern.

„Preşedintele poate să nu fie de acord cu candidatura unei persoane la funcţia de ministru. Dar, conform legislatiei, el este obligat să numească în funcţie ministrul respectiv. Pentru că este propunerea şi responsabilitatea Guvernului, a primului ministru”, a scris Dumitru Diacov pe pagina sa de Facebook. 

Democratul a mai adăugat că „ar fi fost bine, de această dată, să evităm situaţia neplacută la semnarea decretului”.

Amintim că, după refuzul preşedintelui de a semna decretul de numire în funcţie a celor doi noi miniştri din Guvernul Filip, premierul a anunţat că se va adresa la Curtea Constituţională pentru ca blocajul instituţional să fie rezolvat, ceea ce înseamnă că Înalta Curte ar putea din nou să-l suspende pe Igor Dododn din funcţie, pentru ca decretul să fie semnat de şeful Parlamentului, mai ales că există deja trei astfel de precedente.

Liderul PDM, controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc, a anunţat marţi, 18 septembrie, care sunt noile remanieri din Guvernul de la Chişinău, făcute la solicitarea premierului Pavel Filip. 

Democraţii au decis că ministrul Muncii, Sănătăţii şi Protecţiei Sociale, Svetlana Cebotari, va fi demisă din funcţie.

La fel se va proceda şi cu ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi a Mediului, Liviu Volconovici.

Cele două funcţii guvernamentale vacante ar urma să fie preluate de ex-primarul interimar de Chişinău Silvia Radu, care va fi numită la conducerea Ministerului Muncii, Sănătăţii şi Protecţiei Sociale, şi de Nicolai Ciubuc, care va prelua şefia Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi a Mediului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite