Developarea identităţii autentice a PCRM

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

D e ceva vreme Vladimir Voronin ne ameninţă cu o revoluţie, dar nu una bolşevică, ci „de catifea“. Ce să însemne oare asta: un comunist să vrea să facă o „revoluţie de catifea“? În primul rând, este vorba de o contradicţie în termeni, un oximoron, pentru că expresia are o conotaţie consacrată de răsturnare a dictaturii comuniste din Cehoslovacia de la sfârşitul anilor ’80.

Acum Voronin mai încearcă să confişte o altă formulă a dreptei moderate, aşa cum a încercat anterior, fiind la guvernare, când a trâmbiţat organizarea unei revoluţii „liberale“, care s-a limitat în fapt şi în linii mari la anularea datoriilor unor companii deţinute de clientela politică apropiată PCRM. A mai încercat Voronin, în 2005, să confişte sloganurile „revoluţiei orange“ din Ucraina, erijându-se în singurul lider care poate aduce Republica Moldova mai aproape de Europa, ca membru al UE.

Acum, în 2013, Voronin şi alţi lideri ai PCRM sunt la fel de confuzi cu privire la vectorul geopolitic al Moldovei, spunând ba una, ba alta: că vor în Uniunea Vamală Euroasiatică, dar şi că vor promova o politică proeuropeană în cazul revenirii la putere. Este vorba de o strategie de a pescui potenţiali alegători din mai multe bazine electorale: se mizează pe faptul că cei care doresc să fie împreună cu Rusia ar reţine sloganul integrării euroasiatice, iar cei care vor mai mult în Europa – pe cele ale integrării europene.

Strategia respectivă a adus anumite rezultate şi se considera până recent că ea trebuie păstrată în continuare. Ceea ce surprinde în această „alchimie“ politică este faptul că adepţii vectorului prorusesc din electoratul PCRM nu dau crezare sloganurilor proeuropene ale lui Voronin, înţelegând că este doar o strategie politică şi nimic mai mult. Mai simplu spus, vorbe. Ei îşi spun că aceştia sunt ai noştri, deci vor dori să fie alături de Rusia şi nu are cum să fie altfel. În schimb, alegătorii care se prind la sloganurile pro-europene ale PCRM se pare că dau crezare pretenţiilor acestui partid când le spune că îi vor duce în Europa şi nu găsesc nicio contradicţie cu exprimarea vectorului prorusesc al acestui partid. De acum încolo, şansele ca PCRM să poată atrage o parte a electoratului pro-UE se reduc simţitor, întrucât orientarea pro-euroasiatică se accentuează şi nu prea lasă loc interpretărilor în ceea ce priveşte natura adevărata a acestui partid.

Repunerea în circulaţie a sintagmei „revoluţie de catifea“ în strategia prorusească a PCRM nu va putea să ascundă adevărata identitate şi orientare geopolitică a partidului lui Voronin. Amintim că PCRM utilizează expresia „revoluţia de catifea“ de ani buni, discursul pe această temă fiind revigorat pe 7 mai a.c. Această avertizare era legată de adoptarea în grabă a unor hotărâri ale Parlamentului de către PLDM în tandem cu PCRM sau viceversa, mă rog, pe care Curtea Constituţională urma să le examineze. Dacă CC ar fi anulat aceste hotărâri, Voronin promitea o răzbunare în formă de „revoluţie de catifea“.

La 6 iulie a.c. liderul etern al PCRM a scos din teacă sabia unei „noi revoluţii de catifea“, afirmând că scopul partidului său este acela de a provoca demiterea Guvernului Leancă în toamna acestui an. Acest lucru înseamnă că PCRM s-a decis definitiv ce carte să joace, după ezitări continue între integrarea euroasiatică şi cea europeană. Va face jocul Rusiei, sincronizându-şi eforturile cu alte forţe care îşi doresc compromiterea parafării celor trei acorduri cruciale ale Chişinăului cu Uniunea Europeană, programată pentru summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius din noiembrie.

Prin urmare, odată cu acest anunţ, PCRM se alătură deschis coaliţiei anti-Vilnius, aşa cum au fost etichetate recent forţele dirijate de Rusia în încercarea de a zădărnici cu orice preţ reuşita anticipată a Guvernului Leancă din toamna acestui an. Cu alte cuvinte, după lungi ezitări şi acrobaţii discursive, PCRM îşi developează în sfârşit identitatea sa autentică, acea de susţinător al intereselor Federaţiei Ruse în Republica Moldova şi principală formaţiune politică de orientare antieuropeană. Comportamentul scandalos şi agresiv al PCRM la şedinţele Legislativului de săptămâna trecută este o dovadă că a început să pună în aplicare planul anti-Vilnius.
 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite