Deşi au un preşedinte prorus, fiecare al treilea moldovean vede în Rusia o ameninţare la adresa Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO presedinte.md
FOTO presedinte.md

Situaţie paradoxală în Republica Moldova. Cu toate că 52% dintre alegători au ales un preşedintele prorus în noiembrie 2016, un sondaj de opinie realizat la comanda Centrului de Informare şi Documentare NATO în Moldova arată că fiecare al treilea moldovean vede în Rusia o ameninţare la adresa securităţii naţionale a ţării.

Potrivit studiului, totuşi, principalele ameninţări la securitatea Republicii Moldova vin din interiorul ţării şi nu din exterior.

Din totalul respondenţilor, 69% au menţionat ameninţări de ordin intern, iar 39% de ordin extern. În prima categorie, cele mai des menţionate probleme sunt: imigrarea şi depopularea, criza economică, criza politică, sărăcia şi corupţia. Printre ameninţările externe, 12% din respondenţi au menţionat un potenţial război, 6% s-au referit la Rusia şi 5% la România, inclusiv la scenariul unirii.

Întrebaţi concret care ţări ar putea fi o ameninţare pentru securitatea naţională a Republicii Moldova, 32% au răspuns că Rusia, 14% – SUA, 9% – Ucraina şi 8% – România. 

Conform studiului, cei care urmăresc mass media rusă sunt mai înclinaţi să vadă un pericol în SUA şi România, mai puţin în Rusia.

La întrebarea care sunt principalele ameninţări la securitatea lor personală, cele mai des întâlnite răspunsuri au fost: sărăcia, corupţia şi imigrarea. Doar 3% din respondenţi au menţionat armata rusă din Transnistria.

Marea majoritate a moldovenilor se consideră patrioţi: 90%, dintre care 64% „cu siguranţă”. În caz de război, 76% din respondenţi ar fi gata să-şi apere ţara. Ponderea celor care se identifică drept patrioţi e proporţională cu vârsta, tinerii fiind cei mai puţin patrioţi.

Rezultatele integrale ale sondajului vor fi publicate pe www.nato.md şi www.consulting.md.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite