Deputaţii din Găgăuzia s-au luat la bătaie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Cernev (stânga) la lovit pe Mihail Formuzal COLAJ gagauzinfo.md
Alexandru Cernev (stânga) la lovit pe Mihail Formuzal COLAJ gagauzinfo.md

La şedinţa de marţi, 3 iunie, a Adunării Populare a Găgăuziei au avut loc altercaţii între câţiva aleşi locali şi conducerea organului legislativ. Democraţii au cerut demisia conducerii Adunării Populare, în frunte cu Dmitri Constantinov, transmite IPN

La şedinţă a venit poliţia, care l-a ridicat pe fostul preşedinte al raionului Vulcăneşti, Serghei Cernev. Potrivit jurnaliştilor locali, Cernev l-ar fi lovit pe Constantinov cu mâna peste faţă, iar pe  Formuzal – cu piciorul. Consilierii celor doi oficiali nu au răspuns la telefon pentru comentarii.

Inspectoratul General de Poliţie informează că, atunci când unul din deputaţii Adunării Populare a UTA Găgăuzia vorbea la tribună, în sală a intrat un grup de aproximativ 15-20 de persoane, sub pretextul de a asista la şedinţă. Acestora li s-a alăturat un alt grup, de aproximativ 10 persoane. Oamenii au manifestat un comportament agresiv şi au utilizat cuvinte injurioase la adresa membrilor prezidiului. Pe cazul dat a fost iniţiată procedura de constatare, în vederea acumulării probelor concludente pentru acuzaţia de huliganism.

Directorul executiv al Centrului de Tineret „Piligrim-Demo” din Comrat, Mihail Sirkeli, a declarat pentru IPN că neînţelegerile în Adunarea Populară a Găgăuziei au apărut după ce s-a schimbat coraportul de forţe. În februarie curent, în Găgăuzia s-au desfăşurat două referendumuri privind vectorul de dezvoltare externă a Moldovei şi privind dreptul la autodeterminare a Găgăuziei, autorităţile de la Chişinău le-au declarat neconstituţionale, iar o parte din deputaţii din Găgăuzia au fost excluşi din rândurile Partidului Democrat. Aceasta a dus la modificarea majorităţii în Adunarea Populară. Totodată, democraţii cer ca Dmitri Constantinov să-şi dea demisia din funcţia de preşedinte al Adunării, deoarece încă în 2010 s-ar fi convenit că această funcţia trebuia să fie ocupată de către Demian Karaseni.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite