Demisia lui Gaburici este doar o chestiune de timp

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O nouă majoritate parlamentară va fi creată în
Republica Moldova  după alegerile locale
FOTO: Alexandru Tarlev
O nouă majoritate parlamentară va fi creată în Republica Moldova  după alegerile locale FOTO: Alexandru Tarlev

Premierul Chiril Gaburici nu va mai sta mult timp în fruntea guvernului. Declaraţiile acestuia, inclusiv cea prin care a cerut schimbarea conducerii mai multor instituţii(Procuratura Generală, Banca Naţională a Moldovei şi Comisiei Naţională a Pieţei Financiare) ameninţând cu demisia sunt mai mult un efort personal de imagine în faţă cetăţenilor fără o relevanţă politică reală, apreciază experţii contactaţi de Adevărul Moldova.

Analistul politic Roman Mihăeş crede că în mod sigur după alegerile locale va fi creată o nouă majoritate parlamentară. „În acest context este deja cunoscută opinia Partidului Liberal care nu-l acceptă pe Gaburici în fruntea guvernului. Şansele acestuia de a rămâne premier sunt minime. Mai are maxim o lună de zile din mandatul său, până se termină alegerile şi viitoarele negocieri. Gaburici înţelege foarte bine această chestiune şi face declaraţii populiste care nu au credibilitate”, apreciază Mihăeş.

Gaburici vrea să supravieţuiască

Acesta consideră că după ce s-a descoperit diploma falsă a premierului, acesta s-a lansat singur într-o campanie de imagine, prezentându-şi demisia asemeni unei compuneri care sună bine, dar nu promite nimic. „Declaraţiile premierului sunt o măsură de apărare din punctul meu de vedere şi o încercare de a supravieţui pe scena politică, dar şansele sunt foarte mici. Declaraţiile sale, în acest moment, au nevoie de o perspectivă electorală, mai exact, cea în care ne aflăm, deoarece există o competiţie electorală între cele două partide aflate la guvernare şi un premier în funcţie obţine anumite recondiţionări în preajma unor negocieri pentru o nouă majoritate”, explică Mihăieş.

Premierul fără suţinere politică nu are şanse

Arcadie Barbăroşie, analist politic şi director executiv al Institutului de Politici Publice(IPP), susţine că premierul are dreptate când învinuieste instituţiile vizate în scrisoarea sa pentru ineficienţă administrativă. „Personal cred că primul ministru a încercat şi poate mai încearcă să întreprindă ceva, dar fără susţinere politică nu are nici o sansă. Gaburici a participat la întâlniri cu experţi anticorupţie şi specialişti în reforma justiţiei şi şi-a asumat răspunderea pentru mai multe proiecte de legi şi acest lucru denotă faptul că era constient că va trebui să forţeze uşor nota deoarece exista riscul ca unele proiecte importante să nu beneficieze de sprijinul majorităţii parlamentare”, precizează Barbăroşie. În opinia sa, pentru asumarea răspunderii premierul are nevoie şi de susţinere în propriul guvern, adică susţinerea majorităţii membrilor cabinetului. Expertul susţine că declaraţia de sâmbătă a premierului înseamnă că nici în guvern nu are susţinere.

Analistul a subliniat că reacţiile politicienilor faţă de cerinţele premierului şi presupusa sa demisie, arată că lucrurile trenează la nivel politic şi administrativ.  „Gaburici a venit într-o situaţie extrem de dificilă. Probabil nu a constientizat pe deplin în ce situaţie intră” subliniază Barbăroşie. În opinia analistului, Gaburici iniţial a trebuit să reprezinte interesele de grup şi de partid ale celor care l-au pus în funcţie, dat totodată a trebuit să implementeze şi o agendă de reforme diverse pentru a soluţiona, sau a încerca să soluţioneze criza din sistemul bancar şi situaţia dificilă a economiei naţionale. „Aceste două misiuni ale premierului au intrat în contradicţie. Gaburici pare că a optat pentru a doua misiune, chiar mai mult a subliniat că negocierile cu Fondul Monetar Internaţional(FMI) sunt cruciale pentru economia Republicii Moldova.  

Soarta guvernului este pecetluită

Antol Ţăranu, director al Centrului de Cercetări Strategice şi Consultanţă Politică „Politicon”, crede că se pregăteste o schimbare majoră la nivel guvernamental dacă se analizează situaţia politică actuală din Republica Moldova. „Se pregăteste schimbarea guvernului, implicit schimbarea premierului Gaburici. Despre acest lucru au vorbit practic toţi liderii politici ai partidelor parlamentare. Soarta acestui guvern este pecetluită. Premierul încearcă să prezinte lucrurile într-o lumină favorabilă personalităţii sale, dar el semnalează o situaţie obiectivă care există şi afectează economia Republicii Moldova. Dacă această situaţie nu este luată în considerare lucrurile pot lua o întorsătură foarte dramatică prin creşterea intensităţii protestelor care ar putea să devină un pericol real pentru guvernare şi pentru stabilitatea ţării”, explică Ţăranu. Analistul subliniază că pe lângă acest pericol popular există un pericolul economic la fel de important care poate fi rezolvat prin negocieri cu FMI. „Având în vedere situaţia politică, socială şi economică de astăzi din Republica Moldova, demisia lui Chiril Gaburici nu cred ca va fi amânată foarte mult după alegerile locale”, concluzionează Anatol Ţăranu.

"Vom avea negocieri, şi vom avea nu doar deschiderea, dar şi înţelegerea celor ce se întâmplă. Nu este vorba despre interesul unul sau altuia dintre partide, ci despre interesul naţional. Urmează să formăm o majoritate, dar această majoritate nu urmează să fie creată în favoare unui partid, care deja a început să condiţioneze. Dacă cineva îşi doreşte alegeri anticipate, atunci s-o spună tranşant. Eu vreau să avem o guvernare eficientă şi stabilă" Vlad Filat, preşedintele PLDM "Este necesară întărirea puterii în Republica Moldova prin formarea unei majorităţi funcţionale. Vom negocia, dar cu cine anume nu vă putem spune, depinde de poziţia celor cu care vom negocia. [...] Important este că acestă majoritate va sprijini în continuare un program de orientare pro-europeană" Marian Lupu, preşedinte PDM
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite