Declaraţie: Libertatea presei în Republica Moldova se deteriorează pe an ce trece

0
Publicat:
Ultima actualizare:
televiziune

Situaţia libertăţii presei în Republica Moldova se deteriorează pe an ce trece şi dacă nu ar exista susţinere din partea partenerilor de dezvoltare pentru independenţa presei, multe dintre instituţiile de presă n-ar exista. Această opinie a fost exprimată de către directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei, în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune TV8, transmite IPN.

„Celor din exterior le pasă mai mult pentru democraţia din Republica Moldova decât oamenilor care au ajuns la putere şi ar trebui să-şi bată capul pentru democraţia din ţara noastră”, a declarat Petru Macovei.

În opinia directorului executiv al API, faptul că multe instituţii media actualmente sunt finanţate din proiecte internaţionale înseamnă o lovitură în actuala guvernare, care nu creează condiţiile necesare pentru dezvoltarea de sine stătător a presei.

Jurnalistul Dorin Scobioală susţine că pe vremea guvernării comuniste pe care o considera totalitară era mai multă libertate pentru a practica jurnalismul şi mai multă deschidere a organelor de stat.

„Am urmărit degradarea continuă, ni s-a îngrădit accesul în sala de şedinţe a Guvernului, ni s-a îngrădit accesul în sala de şedinţe a Consiliului Superior al Magistraturii, ni s-a îngrădit recent, de către primăriţa interimară, care toată ziua era cu „transparenţa” în gură, accesul la funcţionarii din Primăriei şi acum doar purtătorul de cuvânt oficial al Primăriei are voie să comunice cu jurnaliştii”, a spus Dorin Scobioală.

Jurnalista Mariana Raţă consideră că politicienii niciodată nu vor lăsa din mâini instituţiile media, un instrument foarte eficient de a influenţa masele. Potrivit ei, singura soluţie pentru a se schimba lucrurile este ca oamenii să înţeleagă ce produs media consumă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite