Declaraţia politică a comuniştilor nu a fost votată în Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opinii împărţite privind proiectul declaraţiei cu privire la inviolabilitatea suveranităţii, independenţei şi neutralităţii permanente a Republicii Moldova, propusă de fracţiunea parlamentară a Partidului Comuniştilor. Dacă deputaţii Partidului Socialiştilor au susţinut acest proiect, liberalii şi liberal-democraţii s-au pronunţat împotrivă. Proiectul nu a fost votat în plen din lipsă de cvorum, transmite IPN.

Potrivit deputatei comuniste Inna Şupac, proiectul declaraţiei este necesar dat fiind faptul că în ultimul timp sunt atestate declaraţii publice şi acţiuni ce contravin principiilor fundamentale ale Constituţiei Republicii Moldova, care se referă la contestarea statalităţii şi a poporului moldovenesc.

Potrivit autorilor, proiectul Declaraţiei prevedea că Parlamentul îşi confirmă devotamentul faţă de principiul incontestabil consfinţit în articolul 1 din Constituţie, care stabileşte că Republica Moldova este un stat suveran şi independent, unitar şi indivizibil. Totodată, legislativul urma să declare că neutralitatea permanentă, proclamată de Constituţie, constituie nu doar o manifestare a caracterului paşnic şi prietenesc al existenţei şi dezvoltării statului nostru, dar şi o necesitate conştientizată.

Documentul îndemna reprezentanţii autorităţilor publice, elitei intelectuale, partidelor şi mişcărilor politice să-şi unească eforturile în respectarea necondiţionată şi apărarea suveranităţii, independenţei, individualităţii, unităţii şi neutralităţii Republica Moldova. De asemenea, Parlamentul urma să se adreseze către organismele internaţionale, precum şi către ţările lumii cu apelul de a susţine iniţiativa de păstrare a suveranităţii Republicii Moldova.

Deputatul socialiştilor, Vlad Bătrţâncea, a îndemnat parlamentarii să aprobe declaraţia prin care să stabilească foarte clar atitudinea acestei legislaturi faţă de suveranitatea ţării şi consolidarea statalităţii. „Fracţiunea noastră este sigură că această declaraţie este foarte actuală, deoarece sunt multe pericole şi încercări pe care le trăim zi de zi. Fracţiunea socialiştilor va susţine această declaraţie”, a menţionat Vlad Bătrâncea.

Deputaţii liberal-democraţi care s-au declarat împotriva acestei declaraţii le-au sugerat autorilor ca prin acelaşi document să ceară şi retragerea armatei ruseşti de pe teritoriul Republicii Moldova. Deputatul Tudor Deliu a propus un amendament în acest sens. „Eu vin cu un amendament. Înainte de prima propoziţie de introdus următoarea propoziţie: În acest context, cerem susţinerea în retragreea necondiţionată a armatei a 14-a de pe teritoriul Republicii Moldova”, a menţionat deputatul PLDM.

Potrivit deputatei din partea Partidului Liberal, Alina Zotea, formaţiunea pe care o reprezintă susţine independenţa Republicii Moldova, fiindcă altfel nu se poate înfăptui unirea cu România. „Noi, cei care promovăm unirea conştientizăm că unificarea cu patria mamă se poate produce numai în cazul în care Republica Moldova există ca stat independent”, a menţionat Alina Zotea.

Proiectul nu a fost supus votului în legislativ din lipsă de cvorum.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite