De teama că muncitorii moldoveni din Rusia ar putea reveni în Moldova, Leancă propune o soluţie prin care aceştia s-ar duce în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO gov.md
FOTO gov.md

Vicepremierul pentru Integrare Europeană, Iurie Leancă, se arată îngrijorat de situaţia moldovenilor care muncesc în Rusia. Potrivit lui, situaţia economică instabilă din Federaţia Rusă i-ar putea determina pe aceştia să revină acasă. În acest sens, oficialul moldovean a identificat o soluţie ce îi va motiva pe moldoveni să aleagă România, atunci când vor decide să se întoarcă în Republica Moldova.

„Până creăm locuri de muncă suficiente în Republica Moldova şi cu salarii competitive, am discutat cu colegii din Bucureşti de ce nu am avea un acord bilateral care ne-ar permite ca moldovenii să muncească în România”, a declarat Iurie Leancă marţi, 27 februarie, la emisiunea „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Vicepremierul a spus că nu ştie „ce se va întâmpla cu aceeaşi rublă rusească după alegerile prezidenţiale din Rusia”. 

„Dar am auzit anumite opinii a unor economişti că rubla ar putea să se devalorizeze. Dacă se întâmplă acest lucru, asta va genera un flux de migranţi sau muncitori sezonieri înapoi acasă”, a adăugat Leancă.

El a enumerat şi câteva avantaje pe care le-ar avea moldovenii care vor alege să muncească în România. Printre acestea ar fi protecţia socială, dar şi distanţa mică dintre cele două ţări.

„Sâmbătă şi duminică poţi veni acasă, fiindcă ar dispare chiar şi problema multor familii care sunt separate şi din cauza costurilor de transport nu se văd câte jumate de an”, a menţionat oficialul moldovean.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite