Curtea Constituţională a respins referendumul pentru alegerea directă a preşedintelui de la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Constituţională a dat aviz negativ iniţiativei PLDM-PLR de a desfăşura la 30 noiembrie, în paralel cu alegerile parlamentare, un referendum de modificare a Constituţiei pentru alegerea directă a preşedintelui ţării, transmite IPN.

Curtea a constatat că iniţiativa nu respectă cerinţele constituţionale privind procedura de revizuire a Constituţiei. Termenul din momentul prezentării iniţiativei de revizuire a Constituţiei şi organizarea referendumului trebuie să fie de 6 luni. Curtea Constituţională a constatat divergenţe şi în partea ce ţine de calitatea textului. În întrebarea formulată cetăţenii sunt întrebaţi dacă sunt de acord cu numirea şi demiterea preşedintelui republicii prin vot direct. Deşi se conţin două probleme, şi anume alegerea şi demiterea şefului statului, persoanei i se cere să dea un singur răspuns.

Preşedintele fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ, unul din autorii proiectului, a declarat că este o decizie a Curţii Constituţionale care se respectă şi se execută, dar nu lipseşte de dreptul de exprimare a unei anumite nedumeriri legate de faptul că atunci când a fost prezentată iniţiativa constituţională spre avizare a fost luată în consideraţie şi practica jurisdicţională anterioară. „Noi am luat în consideraţie faptul că Curtea s-a pronunţat în două avize ale sale în anul 2010 asupra aceluiaşi subiect legat de modificarea Constituţiei, în partea ce ţine de alegerea preşedintelui republicii. De aceea, o nouă eventuală abordare din partea Curţii că ceea ce era atunci era constituţional şi acum nu este constituţional, chiar ne surprinde şi ne lasă pe alocuri fără replică”, a spus Valeriu Streleţ.

PLDM şi PLR au înaintat spre avizarea Curţii Constituţionale un proiect de lege care prevede organizarea la data de 30 noiembrie, în paralel cu alegerile parlamentare, un referendum privind modalitatea de alegere a şefului statului. PDM a susţinut iniţiativa, nu şi data la care se propunea desfăşurarea plebiscitului. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite