Curăţenie electorală în Partidul Democrat, sub presiunea europenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Condamnat în România la patru ani de închisoare într-un dosar de corupţie, Valeriu Guma şi-a depus mandatul de deputat şi a ieşit din Partidul Democrat, pentru a nu dăuna imaginii formaţiunii. Şi patru aleşi locali din Găgăuzia au fost excluşi astăzi din partid. Unii analişti politici explică aceste mişcări nu doar prin alegerile parlamentare care vor avea loc în acest an, ci şi prin presiunile din exterior.

Valeriu Guma a declarat că Partidul Democrat din Moldova a fost, în ultimul timp, ţinta unor atacuri legate de decizia instanţei din România în privinţa sa, pe care o consideră abuzivă şi pe care a atacat-o la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. „Am toată încrederea că nevinovăţia mea va fi demonstrată într-un termen cât mai scurt la CEDO. Până atunci, însă, nu vreau ca nişte profitori politici să se folosească de cazul meu pentru a ataca PD“, a explicat fostul deputat.

El i-a dat drept exemplu pe comuniştii care au cerut, acum o săptămână, Curţii Constituţionale să explice dacă, fiind condamnat printr-o decizie definitivă şi căutat de Interpol, Valeriu Guma mai poate fi deputat. „Cum îşi permit aceştia să vorbească despre Constituţie, despre stat de drept? Ei, această gaşcă de uzurpatori, care chiar zilele trecute ne-au demonstrat în Găgăuzia pe câte copeici sunt în stare să-şi vândă ţara? Problema lor nu este cazul meu, ci dorinţa de a folosi orice ocazie pentru a ataca PD, un partid de care se tem“, le-a replicat Valeriu Guma.

Fostul democrat susţine, totodată, că nu are nevoie de imunitate parlamentară, de protecţie politică şi de beneficiile mandatului de deputat şi că vrea să-şi protejeze familia de acest „circ politic“.

Epurări în Găgăuzia

Democraţii sunt gata să-l primească înapoi, după ce îşi va rezolva problemele în justiţie. „Este, cu siguranţă, o decizie grea, asupra căreia a meditat mult. La nivel uman, este regretabil. La nivel al relaţiilor politice, cred că este o decizie bună. Dacă o să-şi demonstreze nevinovăţia la CEDO, ulterior este binevenit în familia democraţilor“, a comentat vicepreşedintele Legislativului, Andrian Candu. „A făcut un pas bărbătesc, s-a gândit la interesele colegilor şi la responsabilitatea sa pentru ei“, a adăugat liderul PD, Marian Lupu.

Formaţiunea s-a debarasat şi de alte persoane compromise. La propunerea prim-vicepreşedintelui PD Vlad Plahotniuc, Consiliul Naţional Politic a decis, în unanimitate, să-i excludă din partid pe patru membri ai Adunării Populare din Găgăuzia care au votat pentru organizarea referendumului ilegal din 2 februarie.

Adevăr sau manipulare?

Însuşi Vlad Plahotniuc s-a pomenit în centrul unui nou scandal. Site-ul jurnal.md a publicat un document care ar demonstra că politicianul este cercetat penal în România pentru utilizarea unei identităţi false şi riscă până la trei ani de închisoare. Asta după ce, între noiembrie 2009 şi mai 2011, acesta s-a folosit în Republica Moldova de numele său real, iar peste Prut – de numele Vlad Ulinici, aşa cum a dezvăluit „Adevărul“ într-o investigaţie de acum trei ani.

Potrivit răspunsului venit pe adresa redacţiei Jurnal, dosarul înregistra la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea ar fi fost preluat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. De cealaltă parte, printr-un comunicat de presă difuzat de PD, Vlad Plahotniuc susţine că este ţinta unei „campanii de manipulare“. Politicianul afirmă că autorităţile române au făcut cercetări la solicitarea directorului trustului Jurnal, Val Butnaru, şi că are documente din România ce ar proba faptul că se află în legalitate în ceea ce priveşte subiectul cetăţeniei, însă fără a le prezenta.

„Se forţează în mod manipulator ideea că aş avea un dosar penal în România, când, de fapt, este un răspuns al autorităţilor române la sesizarea lui Val Butnaru, un răspuns că vor fi verificate elementele sesizate de el, nu că ar exista în acest moment vreun rezultat al acestor verificări“, se arată în declaraţia de presă.

OPINIA EXPERTULUI

Bogdan Ţîrdea, analist politic: „Sunt presiuni din partea europenilor“

Retragerea lui Valeriu Guma este, pe de o parte, o decizie a Partidului Democrat, iar pe de alta – rezultatul presiunilor din exterior. În ultimul timp, se vorbeşte tot mai mult de nişte liste care ar exista la Bruxelles, cu persoane indezirabile. În fracţiunea PD era un caz fără precedent în istoria Moldovei, când existau doi astfel de indivizi: unul monitorizat şi altul urmărit de Interpol. Un subiect s-a retras în preajma parafării Acordului de Asociere cu UE, al doilea se retrage în ajunul semnării. Acest lucru mă duce la gândul că europenii sunt puternic deranjaţi de problemele de corupţie existente în Republica Moldova şi, pentru a-şi salva propria imagine, într-un an electoral, exercită presiuni fără precedent pentru a ameliora imaginea alianţei şi a Republicii Moldova, per ansamblu. Ei au nevoie să fim o poveste de succes, la toate capitolele: reforma justiţiei, combaterea corupţiei etc.

În viziunea mea, UE are un mecanism întreg de construcţie a unor mituri. Şi unul dintre aceste mituri este cel al justiţiei. Observaţi că, în statele care se asociază la UE sau care se integrează, în primii ani se produc scandaluri mari de corupţie şi au loc arestări, cum s-a întâmplat, de exemplu, în România sau în Croaţia. Acest lucru e necesar ca să se demonstreze că UE este un spaţiu de drept, unde există supremaţia legii. Cu cât mai mult vom înainta, cu atât mai multe fenomene de acest fel vom urmări.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite