Cum ar trebui să se numească noua coaliţie de guvernare?
0Comentatorii politici au păreri împărţite despre cum ar trebui să se numească noua coaliţie de guvernare. Dacă unii cred că denumirea ar trebui să sugereze expres vectorul european al Republicii Moldova, alţii afirmă că aceasta ar neglija o parte din electorat, iar acum societatea are nevoie de consolidare.
Ion Tăbârţă politologul şi vicedirectorul Institutului de Analiză şi Consultanţă Politică „Politicon”, a declarat pentru IPN că partidele care negociază formarea noii coaliţii trebuie să aibă o altă denumire decât cele anterioare, dar trebuie păstrat vectorul european. Acesta a amintit că imaginea Alianţei pentru Integrare Europeană, unu şi doi, a fost discreditată din cauza conflictelor şi luptelor dintre componentele acesteia. ”Cât ţine de Coaliţia Pro Europeană, probabil că Partidul Liberal nu va fi de acord cu această denumire, pentru că nu a făcut parte din ea. Cred că trebuie găsită o altă denumire, dar trebuie păstrată neapărat noţiunea „european, Pro Europa” , indiferent care va fi formula, pentru a sugera clar direcţia de dezvoltare a Republicii Moldova”, a menţionat politologul.
Mihai Cernencu, şef de catedră la Universitatea Liberă Internaţională, consideră că denumirea cea mai potrivită ar fi „Coaliţia pentru modernizarea Republicii Moldova”. În opinia sa, partidele care vor forma coaliţia trebuie să acorde o atenţie deosebită la indicarea vectorului. „E nevoie de o denumire care ar consolida societatea”, a mai spus Mihai Cernencu.
Directorul Institutului European de Studii Politice din Moldova, Viorel Cibotaru, a precizat că, întâi de toate, trebuie să vedem ce fel de coaliţie vom avea – de centru-dreapta sau centru-stânga şi, în acest context, denumirea ar putea fi de două feluri. „E treaba politicienilor, ei au mecanisme inclusiv de cercetare a opiniei publice. E opera lor, a membrilor acestor partide, cum îşi definesc acea entitate pe care o creează”, a explicat directorul. Cibotaru a mai menţionat că denumirea viitoarei coaliţii trebuie să reprezinte ideea guvernării în general, iar dacă angajamentul partidelor ce negociază este de aderare europeană, ar fi relevant ca denumirea să conţină termenul „europeană”. Totodată, denumirea trebuie să reprezinte şi segmentul societăţii care nu a votat pentru această direcţie, dar aici există riscul ca denumirea să devină prea generală, în loc să fie una mobilizatoare.