FOTO Cum a apărut „din greşeală” harta Rusiei pe un monument din Găgăuzia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cinstea grănicerilor din toate timpurile, la Comrat a fost inaugurat un monument luni, 28 mai, pe care este ilustrată activitatea grănicerilor care se află în misiune pe apă, în aer sau pe pământ. Însă atenţia opiniei publice a fost atrasă, în mod special, de harta Rusiei gravată pe monument.

Dacă nu era suficient doar asta, deasupra hărţii Rusiei, pe piatra de granit a fost scris: „Frontiera de stat este sfântă şi inalienabilă” (traducere din rusă).

Potrivit presei locale, Ivan Kîssa, preşedintele organizaţiei neguvernamentale „Grănicerul”, cel care a lansat ideea instalării acestui monument, afirmă că organizaţia pe care o reprezintă a solicitat să fie gravată harta URSS, în contextul aniversării a 100 de ani de la fondarea serviciului de grăniceri al URSS (28 mai 1918), însă a fost comisă o greşeală de către cei responsabili de acest lucru, care au gravat harta Rusiei.

„Eu le-am spus foarte clar: „Intraţi pe Internet, scrieţi conturul hărţii URSS şi gata”. Eu nu am vorbit despre Rusia”, a declarat Kîssa.

Ivan Kîssa a dat asigurări că, „mai devreme sau mai târziu”, greşeală respectivă ar urma să fie reparată.

La inaugurarea monumentului au fost prezenţi mai mulţi oficiali, printre care reprezentanţi ai Ambasadei Rusiei la Chişinău, başcanul Găgăuziei, Irina Vlah, sau deputatul Fiodor Gagauz etc.

„Aici sunt prezenţi ofiţerii care au dat jurământul statului sovietic, dar şi cei care au activat în serviciul de grăniceri moldovenesc. Pe toţi ei îi uneşte serviciul la frontiera statului. Noi vrem ca Republica Moldova să fie un stat suveran şi independent şi ca nimeni să nu atenteze la frontiera noastră”, a afirmat Irina Vlah.

De menţionat că în Republica Moldova nu este sărbătorită ziua grănicerului, iar Serviciul de Grăniceri a fost tranformat în Poliţia de Frontieră.

Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite